2011. február 26., szombat

Vaníliás torta




Néhány napja búcsúztattunk egy nyugdíjba vonuló kolléganőt a munkahelyemen. Ahogy ilyenkor lenni szokás sok finomsággal készült nekünk. Ez a recept mégsem tőle való, hanem attól a másik kolléganőmtől, aki meglepetésnek szánta számára ezt a csodás tortát. Mindannyian oda voltunk érte, rögtön el is kértük a receptjét. Nagyon finom, könnyű állagú, nem túl édes, csupa-csupa vanília. A gyümölcs a tetején nem szerepelt a receptben, de szerintem az eper vagy bármilyen piros gyümölcs nagyon jól illik hozzá. Felvettem a családi receptek közé, mert annyira egyszerűen, gyorsan elkészíthető és biztos siker születés-, vagy ünnepnapokra is. Überfinom!  Tessék kipróbálni!

Elkészítési idő: 50 perc

Vaníliás torta
22 cm-es tortaformához

Hozzávalók:

tészta:

  • 13 dkg liszt
  • 25 dkg cukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 cs főzős vaníliás pudingpor,
  • 2 tk sütőpor
  • 4 tojás
krém:

  • 1/2 liter habtejszín
  • 1 cs Aranka vanília ízű krémpor

díszítés:

  • mandula
  • eper

Elkészítése:

  1. A tészta száraz anyagait összekeverjük, majd hozzáöntjük a 4 felvert tojást, robotgéppel jól kikeverjük. (A pudingport nem kell megfőzni, csak úgy ahogy van hozzá kell adni a liszthez)
  2. Kivajazunk, kilisztezünk egy 22 cm-es tortaformát, beleöntjük a tésztát és 180°C-on szép aranybarnára sütjük.
  3. Amíg a tészta sül, elkészítjük a krémet: a tejszínhez hozzáöntjük a vaníliás krémport és a robotgép legnagyobb fokozatán addig keverjük, míg sűrű, puding állagú nem lesz.
  4. A kisült, kihűlt tortát kettévágjuk, (ha laposabbra sikerül, akkor csak félbe) megkenjük a krémmel a tortalapokat, majd a tetejét és az oldalát is bevonjuk vele.
  5. Tetejét mandulalapocskákkal megszórjuk és friss gyümölccsel díszítjük.




14 megjegyzés:

  1. Fantasztikus ezt meg kell sütnöm

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jól hangzik! Tényleg csupa vanílií! :-)
    Szeretném megkérdezni, hogy a tojások sárgáját és fehérjét külön-külön kell felverni, vagy az egész tojásokat verjem fel? Előre is köszönönöm a válasz!

    VálaszTörlés
  3. Mariann, a 4 tojást egyben villával csak enyhén kell felverni (mint a panírozáshoz szokás) és úgy hozzáadni a az összekevert száraz anyagokhoz, majd a robotgéppel összedolgozni a tésztát. Sok sikert az elkészítéséhez, a torta tényleg nagyon könnyű állagú és finom.

    VálaszTörlés
  4. Ez a legújabb kedvencünk, már 2x megcsináltam. Köszi a receptet :D

    VálaszTörlés
  5. Isteni lett! Én a krémhez raktam egy kis porcukrot, mert inkább a tejszín íze dominált, és a lapokat megkentem nagyon vékonyan meggy lekvárral. Így a kissé fanyarkás íz lendített az édesen. A piskóta tökéletes:) Jó munkát, Andi

    VálaszTörlés
  6. Szia!
    Mekkora toftaformat hasznaltal?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Az elkészítés 2. pontjában megadtam a tortaforma méretét, 22 cm.

      Törlés
    2. Igen,kozben eszrevettem.Bocsi.
      Most sutom a tortat lanyom szulinapjara,remelem nagyon finom lesz,es szep is. 😊

      Törlés
    3. Judit, remélem sikered lesz vele. Boldog születésnapot az ünnepeltnek!

      Törlés
  7. Koszonjuk szepen. Nagyon konnyen elkeszitheto, de annal fimomabb ez a torta. Vaniliarud magjait tettem meg a kremhez, es malnaval szortam meg.Nagyon szuper lett.Koszi a receptet. :)
    Judit

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szívesen! Örülök, hogy elkészítetted és ízlett. Én is készülök újra megsütni, amint lesznek friss bogyós gyümölcsök. Egészségetekre!

      Törlés
  8. Szia, köszönjük ezt a receptet, melyet immáron negyedik éve sütök meg a nagyfiam szülinapjára! Imádja, a kedvence és a jól sikerült hangulat alapja ez a torta! 😍

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves cucka!

      Nagyon örülök a visszajelzésnek! Sok boldogságot kívánok az ünnepeltnek! Bár csapnivaló a fotóm, - eperszezonban le is fogom cserélni - de a torta tényleg isteni. ;)

      Törlés

A komment nem tartalmazhat linket