Nem tudom mennyire autentikus ez a recept, mert én a tokányt másokkal ellentétben nem marha, hanem sertéshúsból készítem. Talán nem szokványos, de sertésdagadót használok hozzá, mert ez a húsféle kellően szaftos és gyorsan is puhul. Ez egy régi családi recept, már a Nagymamám is így készítette. És iiigeeen....., ennél a receptnél bármennyire egészségtelen is, bőven használok zsírt és fűszereket, hiszen ennek az ételnek pont ebben áll a lényege. Szóval aki fitness menüre vágyik, az most mellőzze az elkészítését, de aki szeretne egy tartalmas, finom ebédet, az nyugodtan lásson neki.
Elkészítési idő: 60 perc
Borsos tokány
Hozzávalók:
Elkészítési idő: 60 perc
Borsos tokány
Hozzávalók:
- 50-60 dkg sertésdagadó (esetleg tarja vagy comb)
- 2 közepes vöröshagyma
- 5 dkg füstölt szalonna
- mustár
- só
- bors
- majoránna
- zsír
- 1 paradicsom
- 1 paprika
Elkészítése:
- A húst lehártyázzuk, a zsiradékot eltávolítjuk róla, majd vékony, hosszú csíkokra vágjuk.
- A szalonnát felkockázzuk, kisütjük a zsírját, a pörcöt félretesszük.
- A visszamaradt zsiradékon megpirítjuk a szálasra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a felcsíkozott húst és többször átforgatva a zsíron fehéredésig sütjük, visszatesszük a szalonnapörcöt, jócskán megfűszerezzük és kevés mustárt adunk hozzá.
- Felöntjük vízzel, és még egy kis zsírt is hozzáteszünk. A paradicsomot és paprikát félbevágva belerakjuk. A húst fedő alatt puhára pároljuk, majd a fedőt levéve a felesleges vizet elfőzzük róla, zsírjára visszasütjük. Rizzsel, tarhonyával tálalhatjuk, savanyúságot feltétlenül adjunk hozzá.
Én egyébként zsírral főzök,nemcsak a tokányt készítem zsírral,és én is sertésből készítem,és bármennyire is hihetetlen de én is vagy dagadóból vagy lapockából készítem...
VálaszTörlésHű mesésen néz ki, nagyon ínycsiklandozó a kép
VálaszTörlésNagyon guszta! :)
VálaszTörlésSzép a blog új ruhája! Az étel is finom lehetett!:)
VálaszTörlésJaj de szép lettél!! azt hittem eltévedtem, de nem !
VálaszTörlésÚgy is kell azt, egyenesen disznóhúsból. Én sem szeretem marhából, s bizony kapja a szaft a jó kis disznózsírt is, aztán meg megyek vezekelni :) --- vagy nem !
Én amihez kell, ahhoz mindig zsírt használok, pl. a magyaros ételek zöméhez, esetleg keverem kicsit olajjal,a tejszínesekhez pedig vajat, szerintem, ha nem visszük túlzásba, semmi nem egészségtelen:-))))
VálaszTörlés1-2 deci száraz fehérbor sokat dob rajta, de egyébként tökéletes recept, mindig eszerint csinálom.
VálaszTörlés