Hazánkban a fánk a Dunántúlról terjedt el és vált egyre több helyen szokássá. Mára már rengeteg változata van, a hagyományos farsangi fánkon túl népszerű a csöröge, a rózsafánk, a csehek tarkedlije, a bécsi fánk vagy az amerikai donut. Készíthetjük töltve vagy töltetlenül, vagy akár mindenféle mázzal megcsorgatva a tetejét, ilyenkor farsang idején mégis kevésbé érzünk lelkiismeret furdalást ha jól befalatozunk ebből a gömbölyű hagyományőrző finomságból. Ebben az időszakban országszerte népszerűek a fánksütő versenyek, de hallottam már fánk-lövő íjászbajnokságról is. Jócskán benne vagyunk még a farsangi szezonban, íme egy újabb variáció fánkra, kicsit keleties ízvilággal.
Elkészítési idő: 90 perc
Aszalt barackos farsangi fánk
Hozzávalók:
- 10 dkg cukrozott citromhéj
- 15 dkg aszalt sárgabarack
- 8 dkg hámozott mandula
- 1 dl rum
- 1,2 dl tej
- 1 ek cukor
- 2 dkg élesztő
- 25 dkg liszt
- 7,5 dkg lágy vaj vagy margarin
- csipet só
- olaj a sütéshez
- fahéjas porcukor a szóráshoz
Elkészítése:
- Az apróra vágott aszalt barackot és kandírozott citromhéjat megöntözzük a rummal és fél óráig áztatjuk benne.
- A meglangyosított tejben elkeverjük a cukrot és az élesztőt, felfuttatjuk kb 10 perc alatt.
- A lisztet tálba szitáljuk, beleöntjük a kovászt, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a margarint vagy vajat és a sót, fakanállal jól összekeverjük, konyharuhával letakarva fél óráig kelesztjük.
- Beledolgozzuk a durvára vágott mandulát, és az aszalványokat rummal együtt.
- Diónyi adagokat formázunk belőle és egy tálcára sorakoztatjuk őket.
- Az olajat felforrósítjuk, majd a tüzet mérsékelve kisütjük benne a golyóbisokat. Az olajat nem szabad túlhevíteni, mert a tészta külseje megég, a belseje pedig nyers marad.
- Papírtörlőre szedjük, felitatjuk a zsiradékot róla.
- Még melegen megszórjuk fahéjas porcukorral. Frissen, langymelegen az igazi.
Nagyon izgalmas változat, finom lehet
VálaszTörlés