2022. december 27., kedd

Narancstorta + Blogszülinap

 













Megint hihetetlenül gyorsan elrepült egy év, és ma a blog 13. születésnapját ünnepeltem meg ezzel a narancstortával. Sokszor én is elcsodálkozom magamon, hogy még ennyi idő után is itt vagyok és írom a kis receptnaplómat. Annak idején sokan kezdtünk bele - szinte egyidőben -  a gasztroblog írásba, de sajnos nagyon sokan abbahagyták ezt a tevékenységet, már csak néhányan vagyunk a "régiek" közül. Van akinek más irányt vett az élete, vagy munka mellett már nem fér ez bele a mindennapokba és van olyan is, aki sajnos már nincs közöttünk. Szeretném megköszönni minden rendszeres olvasómnak, idelátogatónak, az FB oldalamat követő "lelkes rajongó"-im-nak, hogy nekik köszönhetően is megérte a blog ez a napot. Remélem jövőre is tudok majd érdeklődésre számottartó receptötleteket adni.

Az ünnepléshez torta is jár, ezt az üde, csupa gyümölcs desszertet készítettem a jeles alkalomra. Nem egy légiesen könnyed sütemény, de belül nagyon szaftos, lédús. Citrusos ízét az enyhén édes, selymesen lágy sajtkrém ellensúlyozza. Ha csak virtuálisan is, de sok szeretettel kínálok meg mindenkit egy szelettel, aki erre jár.     

Narancstorta
22 cm-es kapcsos tortaformához

Hozzávalók:

tészta:

  • 35 dkg átszitált liszt
  • 1/2 tk sütőpor
  • 4 tojás
  • 25 dkg cukor
  • 240 ml olaj
  • 3 dl frissen facsart narancslé (kb 4 db narancs leve)
  • bio narancsok lereszelt héja
  • 1 tk vanília kivonat

máz:

  • 2 dl hideg habtejszín
  • 3 dkg porcukor
  • 25 dkg mascarpone

díszítéshez:

  • 2-3 narancs

Elkészítése:

  1. A lisztet, sütőport, csipet sót összekeverjük.
  2. A tojást fehéredésig  habosítjuk acukorral (kb 5 perc).
  3. Több részletben hozzáadagoljuk az olajat, hozzáadjuk a narancsok reszelt héját, narancslevet, vanília kivonatot.
  4. Végül hozzáforgatjuk a lisztes keveréket.
  5. Addig keverjük, míg összeáll a tészta.
  6. Kivajazott, kilisztezett kapcsos tortaformába öntjük.
  7. Előmelegített 180°C-os (légkeverésnél 160 C-os) sütőben kb 50-60 percig sütjük. (Tűpróba!)
  8. Rácson hagyjuk teljesen kihűlni.
  9. A mázhoz felverjük a hideg habtejszínt a porcukorral, összeforgatjuk a mascarponéval.
  10. A mázat rákenjük a torta tetejére, narancsszeletekkel díszítjük.  



4 megjegyzés:

  1. Kedves Nea! Boldog blogszületésnapot kívánok. Köszönöm a sok remek receptet melyekkel a hosszú évek alatt megajándékoztál bennünket. További jó egészséget, és sok új ötletet, kívánok a blogíráshoz.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Éva! Köszönöm a jó kívánságokat. Remélem lesz még kitartásom folytatni, mert szeretem csinálni. Nagyon boldog és sikeres Új évet kívánok!

      Törlés
  2. Nagyon finom tortával ünnepelted meg a blogszülinapodat! Gratulálok a 13 évhez, a sok finomsághoz és a gyönyörű fotókhoz! Kívánom, hogy még nagyon-nagyon sokáig leld örömödet a főzésben-sütésben és a fényképezésben, a saját, a családod és a mi örömünkre!
    Abban az időben egy-két két év különbséggel sokan kezdtük a blogírást, akkor nagy divatja volt (én azóta is nagyon szeretem), de sajnos már sokan nincsenek itt, különböző okok miatt....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Katalin, köszönöm a kedves szavakat! Bízom benne, hogy még sokáig fogjuk írni a blogjainkat. Nagyon boldog, szerencsés új esztendőt és további jó egészséget, sok szép kirándulást kívánok 2023-ban is!

      Törlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!