2022. december 18., vasárnap

Zimsterne (Fahéjas csillagok)

 













Ki tudna ellenállni ennek a fahéjas, mandulás, habcsókos kísértésnek? Németországban és Svájcban a legnépszerűbb karácsonyi aprósüti. Finoman fűszeres, enyhén roppanós textúrájú, szájban olvadó falatnyi mámor. Aki kóstolta már, az tudja, hogy miről is beszélek. Nem mondom, hogy express gyorsasággal készül, sok türelmet is igényel, de megéri a fáradozást. Jó előre is elkészíthető, fém dobozban akár 1 hónapig is eláll (ha jól eldugjuk). Mind ízvilágát, kinézetét tekintve tökéletes süti az ünnepekre. 
    
Zimsterne

Hozzávalók:
kb 25-30 db-hoz
5 cm-es csillag kiszúró esetén

  • 20 dkg darált mandula (dió, mogyoró is lehet vagy 15 dkg mandula + 5 dkg mogyoró)
  • 60 gr tojásfehérje (2 db tojásból nyert fehérje)
  • 175 gr átszitált porcukor
  • 1 csapott tk őrölt fahéj (vagy ízlés szerint, lehet több is)
  • 1/2 bio narancs reszelt héja (elhagyható)
  • csipet só
 
Elkészítése:

  1. A tojásfehérjét felverjük a sóval, majd a porcukrot adagonként hozzáadva kemény habbá verjük.
  2. Menet közben, mikor a hab már közepesen kemény, sűrűn folyós, 3-4 evőkanálnyit kiveszünk belőle a teteje megkenéséhez, - a kemény hab nem terül - lefóliázva, hogy ne száradjon ki, félretesszük.
  3. A maradék habba beleforgatjuk a mandulát, fahéjat, reszelt narancshéjat, tésztává gyúrjuk.
  4. Fóliába csomagolva 1-2 órára a hűtőbe tesszük.
  5. Előkészítünk 2 nagyobb darab szilikonos sütőpapírt, az egyiket gyúródeszkára terítjük, megporcukrozzuk, rátesszük a tésztát, tetejét is megporcukrozzuk, majd befedjük a másik sütőpapírral. 
  6. A tésztát 5 mm vastagra nyújtjuk, csillag alakú kiszúróval kiszaggatjuk. (a kiszúrót időnként mártsuk vízbe, hogy ne ragadjon a tésztához)
  7. A leeső darabokat ismét összegyúrjuk és kiszaggatjuk.
  8. Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, tetejüket megkenjük a félretett tojáshabbal. (ha a hab túl folyékony lenne, adjunk hozzá még egy kevés porcukrot)
  9. Előmelegített, légkeveréses sütőbe tesszük 110°C-ra (légkeverés nélkül 130°C-ra), kb 20-25 percre  (130°C-nál kb 10-15 perc).
  10. A máznak nem szabad megbarnulnia, inkább csak szárítsuk, mint süssük!
  11. A tepsiben hagyjuk 5-10 percig hűlni a csillagokat, mert ilyenkor még nagyon törékenyek.
  12. Ha kihűltek jól záródó fém dobozban tároljuk.    




2 megjegyzés:

  1. Gyönyörűek lettek, szép munkát végeztél 😊. A képek is csodásak, hangulatosak!
    Hasonlót Anyukám is szokott sütni, mindig Szilveszterre. Azok stangli formájúak voltak, diós fahéjas tészta és rajta a tojásfehérjés cukorhab. Csak sajnos a receptjét nem találom, ezt mindig szegénykém csak ő sütötte....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De sajnálom, hogy elveszett a recept, hátha mégis egyszer előkerül. A leírás alapján nagyon finom lehet.

      Törlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!