"A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván". (Paul Gauguin)


2010. április 27., kedd

Omlós almás pite





Nagyanyó konyhájának illatát idézi fel bennem mindig ez a sütemény. Egyszerűen imááááádom! Mennyeien vannak megkomponálva az ízei. Számomra ez a tökéletes recept. Sokfélét kipróbáltam, de nálunk ez vált be a legjobban. Évekkel ezelőtt egy déli főzős műsorban Bencze Ilona neves színésznőnk osztotta meg ezt a receptet a nézőkkel. Azóta is féltve őrzöm, pontosabban őriztem eddig, mert most közkinccsé teszem. Egyre találékonyabbnak kell lennem, hogy hová dugjam másnapig legalább a felét, amit sikerül megmentenem , mert addigra érnek össze igazán az ízei és puhul meg a tésztája is. Érdemes kivárni, de ha langyosra hűlve fogy el, az sem baj, mert úgy is isteni.

Elkészítési idő: 90 perc

Hozzávalók:

tészta:

70 dkg liszt
25 dkg vaj vagy margarin
1 ek fagyos zsír
3 tojássárgája + 1-2 a kenéshez
10 dkg cukor
1 cs vaníliás cukor
1 kis pohár tejföl
1 cs sütőpor
csipet só

töltelék:

2 kg savanykás alma
6 - 7 ek cukor
1 citrom
1 zacskó almás sütemény fűszerkeverék (ha ez nincs, akkor ízlés szerint őrölt fahéj)
5 dkg darált dió


Elkészítése:


1.  Az átszitált lisztet elkeverjük a sütőporral, cukorral, vaníliás cukorral és a csipet sóval. Gyorsan hozzámorzsoljuk a margarint és a zsírt, majd a tojás sárgákat és a tejfölt is hozzáadva sima tésztává gyúrjuk össze.
2.  Amíg a tölteléket összeállítjuk, addig a tésztát a hűtőbe tesszük.
3.  A töltelék a süti legvitatottabb része. Mi úgy szeretjük, ha jó vastag benne a töltelék és vékonyabb a tészta.
4.  Meghámozott almákat nagy lyukú reszelőn lereszeljük, a citrom héját is hozzáreszeljük, kevés citromlével meglocsoljuk, megcukrozva állni hagyjuk, amíg levet enged. Ekkor jól kinyomkodjuk, hozzáadjuk az almás sütemény fűszerkeveréket (vagy a fahéjat).
5.  A gáz tepsit kivajazzuk, aljára terítjük a kinyújtott tészta egyik felét, darált dióval megszórjuk, ráhalmozzuk az almát, beterítjük a tészta másik kinyújtott felével.
6.  Villával megszurkáljuk, hogy a sülés közben keletkező gőz ki tudjon jönni és a sütemény ne repedjen meg. A felvert tojás sárgájával megkenjük.
7.  Előmelegített sütőben 180-200 C-on 45-50 percig sütjük, míg a teteje szép aranybarna színt nem kap. Az első 15 percben tilos nyitogatni a sütő ajtaját!
8.  Csak kihűlés után szeleteljük és porcukrozzuk a tetejét.





AZ OTTHON ÍZEI







3 megjegyzés:

  1. Ahh, egyszerűen imádom az almás pitét! Jó sok almával! Pont mint a tied.
    Kérek szépen! :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon gusztusos, én is szívesen csennék belőle:-))

    VálaszTörlés
  3. Ami és Liza

    Ablakokat szélesre tárni! Postagalambbal küldöm a kóstolót. :))

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails