2010. április 27., kedd

Omlós almás pite



Nagyanyó konyhájának illatát idézi fel bennem mindig ez a sütemény. Egyszerűen imááááádom! Mennyeien vannak megkomponálva az ízei. Számomra ez a tökéletes recept. Sokfélét kipróbáltam, de nálunk ez vált be a legjobban. Évekkel ezelőtt egy déli főzős műsorban Bencze Ilona neves színésznőnk osztotta meg ezt a receptet a nézőkkel. Azóta is féltve őrzöm, pontosabban őriztem eddig, mert most közkinccsé teszem. Egyre találékonyabbnak kell lennem, hogy hová dugjam másnapig legalább a felét, amit sikerül megmentenem, mert addigra érnek össze igazán az ízei és puhul meg a tésztája is. Érdemes kivárni, de ha langyosra hűlve fogy el, az sem baj, mert úgy is isteni.

Elkészítési idő: 90 perc

Omlós almás pite

Hozzávalók:

tészta:

  • 70 dkg liszt
  • 25 dkg vaj vagy margarin
  • 1 ek fagyos zsír
  • 3 tojássárgája + 1-2 a kenéshez
  • 10 dkg cukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 kis pohár tejföl
  • 1 cs sütőpor
  • csipet só

töltelék:

  • 2 kg savanykás alma
  • 6 - 7 ek cukor
  • 1 citrom
  • 1 zacskó almás sütemény fűszerkeverék (ha ez nincs, akkor ízlés szerint őrölt fahéj)
  • 5 dkg darált dió
  • kevés zsemlemorzsa


Elkészítése:


  1. Az átszitált lisztet elkeverjük a sütőporral, cukorral, vaníliás cukorral és a csipet sóval. Gyorsan hozzámorzsoljuk a margarint és a zsírt, majd a tojások sárgáját, a tejfölt hozzáadva sima tésztává gyúrjuk.
  2. Amíg a tölteléket összeállítjuk, addig a tésztát a hűtőbe tesszük.
  3. A töltelék a süti legvitatottabb része. Mi úgy szeretjük, ha jó vastag benne a töltelék és vékonyabb a tészta.
  4. Meghámozott almákat nagy lyukú reszelőn lereszeljük, a citrom héját is hozzáreszeljük, kevés citromlével meglocsoljuk, megcukrozva állni hagyjuk, amíg levet enged. Ekkor kinyomkodjuk, hozzáadjuk az almás sütemény fűszerkeveréket (vagy a fahéjat).
  5. A gáz tepsit kivajazzuk, kilisztezzük, aljára terítjük a kinyújtott tészta egyik felét, kevés zsemlemorzsával és/vagy darált dióval megszórjuk, ráhalmozzuk az almát, beterítjük a tészta másik kinyújtott felével.
  6. Felvert tojás sárgájával megkenjük, villával megszurkáljuk, hogy a sülés közben keletkező gőz ki tudjon jönni és a sütemény ne repedjen meg. 
  7. Előmelegített sütőben 180-200 C-on 45-50 percig sütjük, míg a teteje szép aranybarna színt nem kap. Az első 15 percben tilos nyitogatni a sütő ajtaját!
  8. Csak kihűlés után szeleteljük és porcukrozzuk a tetejét.





3 megjegyzés:

  1. Ahh, egyszerűen imádom az almás pitét! Jó sok almával! Pont mint a tied.
    Kérek szépen! :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon gusztusos, én is szívesen csennék belőle:-))

    VálaszTörlés
  3. Ami és Liza

    Ablakokat szélesre tárni! Postagalambbal küldöm a kóstolót. :))

    VálaszTörlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!