2011. április 9., szombat

Tárkonyos-tejfölös krumplileves




A hétköznapok egyszerű, de annál nagyszerűbb levese. Különösen hideg, fázós napokon, mint a mai is volt szeretem készíteni, mert jól átmelegíti az embert. Annyira tartalmas, hogy egytálételként is megállná a helyét, második fogásnak csak egy kis túrós pogácsát készítettem mellé. A belevalók szinte mindig akadnak itthon és még a zöldségek pucolásával együtt is maximum fél óra az elkészítése. Most tárkonyosan, savanykásan készítettem, de legközelebb lestyánnal is kipróbálom.

Elkészítési idő:  30 perc

Tárkonyos-tejfölös krumplileves


Hozzávalók:

  • 3 nagyobb burgonya
  • 2 vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg kockázott bacon
  • 2 sárgarépa
  • 1 fehérrépa
  • 1 húsleves kocka
  • 1 ek liszt
  • 1 dl tejszín
  • 2 dl tejföl
  • őrölt bors
  • tárkony
  • citromlé


Elkészítése:


  1. A bacont zsírjára olvasztjuk, megpároljuk rajta az apróra vágott vöröshagymát, kicsit később hozzáadjuk a zúzott fokhagymát.
  2. A megpucolt répákat karikára vágjuk, rádobjuk a hagymára, kicsit együtt pirítjuk, majd felengedjük vízzel. Sózzuk, borsozzuk, beleszórjuk a tárkonyt és hozzádobjuk a húsleves kockát is.
  3. Mikor a zöldségek félpuhák belerakjuk a felkockázott burgonyát és az egészet puhára főzzük.
  4. Közben elkészítjük a habarást: a lisztet elkeverjük csomómentesre a tejszínnel, hozzáöntjük a tejfölt is és simára keverjük. A forrásban lévő leves levéből néhány merőkanálnyit hozzáteszünk, elkeverjük és a levesbe öntve jól kiforraljuk.
  5. Néhány csepp citromlével pikánsra savanyítjuk.






4 megjegyzés:

  1. Ez nagyon jól néz ki! Tuti meg fogom csinálni!

    VálaszTörlés
  2. Gyönyörű leves,nagyon szeretem az ilyen leveseket,nagyon szép a tálalásod!

    VálaszTörlés
  3. Szia !Kedves Nea! Örömmel venném, ha ellátogatnál az oldalamra. üdvözlettel:)Marika
    Ez egy meghívás!

    VálaszTörlés

A komment nem tartalmazhat linket