2012. május 27., vasárnap

Tom Kha Gai (Thai kókusztejes csirkeleves)




Szerencsére nem kell Thaiföldre utazni, ha ezt a levest meg szeretnénk kóstolni, bár azt hiszem azért a legautentikusabb az, amit ott, az utcai kifőzdékben készítenek. Ez az egyik legnagyszerűbb, leggazdagabb ízvilágú leves, amit valaha is kóstoltam, annak ellenére, hogy meglehetősen egyszerű az elkészítése. A barátnőm - aki járt Thaiföldön - kínált meg vele, nekem pedig nagyon ízlett. Nem is tudom miért vártam ennyi ideig az elkészítésével, mert azóta sem tudtam megunni, ha olyan helyen jártam, ahol volt thai gyorsbüfé, sosem hagyhattam ki. Azt nem állítom, hogy a  hozzávalók minden utca sarkon kaphatók, de nem is nagy ördöngösség beszerezni őket, az ázsiai boltok kínálatában minden hozzávaló fellelhető. Egzotikus, fűszeres, telt  ízeket kedvelők biztosan szeretni fogják. A leves télen, az influenzás időszak idején fejti ki igazán áldásos hatását, mivel a galanga komoly fertőtlenítő és baktériumölő hatással bír, a forró tartalmas leves pedig az egész testet kellemesen átmelengeti.

Elkészítési idő: 45-50 perc

Tom Kha Gai

Hozzávalók:

  • 4 dl kókusztej
  • 4 dl csirkehúsleves
  • 30 dkg csirkemellfilé
  • 1 tasak (50 gr)Tom Ka paszta
  • 1 szál ázsiai citromfű
  • 4 kaffir lime levél
  • 6 szelet galanga
  • 10 dkg shiitake gomba ( jó a csiperke is)
  • 3 ek halszósz
  • kb 2 ek lime leve
  • 1 ek barna nádcukor
  • 1-2 chili
  • 1 csokor friss koriander
  • újhagyma


Előkészítés:


A csirkehúst vékony csíkokra vágjuk, a galangát megmossuk, héjastól 6 vékony szeletet vágunk belőle, a citromfű legyezőszerű részét levágjuk, a többit 2-3 cm-es darabokra aprítjuk, húsklopfolóval enyhén megütögetjük, hogy felszabaduljanak az illóolajai. A gombát ha nagyok felszeleteljük, ha kicsik egészben hagyjuk. Ha szárított shiitake gombát használunk, akkor azt előző este - de legalább 4 - 5 óra hosszára meleg vízbe - beáztatjuk.      


Elkészítése:


  1. Összeöntjük a kókusztejet a csirkehúslevessel, beletesszük a Tom Ka pasztát, feltesszük főni, hozzáadjuk a galangát, citromfüvet, beletépkedjük a kaffir lime leveleket, 20 percig erős lángon főzzük, - nem kell lefedni - így a fűszerek aromái jól bele tudnak főni a levesbe.
  2. Hozzáadjuk a csirkehúst, gombát, halszószt, citromlevet, cukrot, a felkarikázott chilit és lassú tűzön még további 5 - 10 percig főzzük, míg a csirkehús megpuhul.
  3. Közben kóstolgatjuk és próbáljuk beállítani a sós-édes-savanyú-csípős egyensúlyt.  Mindenki a  maga  ízlésének megfelelően változtassa az arányokat, de a leves akkor jó, ha egyik íz sem dominál túlságosan benne, hanem harmonikus ízhatást kapunk. 
  4. A galanga, kaffir lime levél és a citromfű nem fogyasztható, csak annyi a szerepük, hogy főzés során átadják ízüket a levesnek, de én tálalásnál benne szoktam hagyni, mert olyan mutatós. Ha vendégeknek főzzük, akkor vegyük ki belőle, vagy szóljunk jó előre, hogy ezek nem fogyaszthatók.
  5. Apróra vágott friss korianderrel meghintve, forrón fogyasztjuk. Még felkarikázott újhagymával is meg lehet szórni, nagyon jót tesz neki, de nekem most nem volt itthon.
  



1 megjegyzés:

  1. Sajnos nálunk nem árulnak a közelben ilyen egzotikus dolgokat, azért be kell mennem Pestre. De ha legközelebb arra visz az utam, beszerzem őket, mert már tervben volt egy ilyen finom egzotikus leveske. Irtó guszta! :o)

    VálaszTörlés

A komment nem tartalmazhat linket