2011. június 18., szombat

Kovászos uborka



Nem telhet el nyár kovászos uborka nélkül. Mihelyst szezonja van az uborkának folyamatosan kerül belőle a hűtőbe. A kovászos uborka eltevésénél az alaprecept adott, mégis mindenki egy kicsit másképp csinálja. Van aki az öregebb kaporra esküszik, van aki csak friss kaporral szereti. Van aki babérlevelet, borsot, tormát tesz bele, de nem szereti benne a fokhagymát. Van aki kenyérrel kovászolja, van akinek burgonyával lesz az igazi. Így ahány ház, annyi szokás, annyi bevált családi recept. Én is az Anyukám receptje szerint készítem évek óta. Mi így jó kaprosan, fokhagymásan szeretjük a nyár legfinomabb csemegéjét.

Elkészítési idő: 30 perc

Kovászos uborka

Hozzávalók:
5 literes üveghez:

  • 2,5 kg uborka
  • 3 csokor kapor
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • száraz kenyér

Elkészítése:

  1. Az uborkát negyed órára hideg vízbe áztatjuk, hogy kiázzon belőle a föld vagy homok.
  2. Közben 3 liter vizet felteszünk forrni, ha felforrt beleteszünk literenként egy púpozott evőkanál sót. A só mennyisége ízlés dolga, de a sótlan kovászos uborkánál nincs rosszabb. (Az evőkanál mérete is mindenkinél más és más, literenként 3 dkg só ajánlott.)
  3. Az uborkák végeit levágjuk, hosszában behasítjuk úgy, hogy a végét nem vágjuk át, majd ugyanezt merőlegesen is megismételjük
  4. Az üveg aljára teszünk 2 csomag kaprot, majd az uborkákat ügyesen elrendezgetjük az üvegben, közéjük szórjuk a fokhagymagerezdeket, a tetejére tesszük a maradék 1 csomag kaprot.
  5. A szikkadt kenyérből egy nagyobb szeletet vágunk, mindkét oldalát megpirítjuk, így nem mállik szét, mikor majd ki kell venni az üvegből.
  6. Az uborkát felöntjük a még meleg sós vízzel. (Anyukámtól tanultam, hogy az üveg alá csúsztatok egy széles pengéjű kést, így biztosan nem reped el az üveg a hőtől).
  7. A tetejére rátesszük a kenyeret, - azt is lepje el a víz - kistányérral letakarjuk, egy peremes tányért, edényt teszünk alá, ahová a felforrt lé majd ki tud folyni és kitesszük meleg helyre.
  8. Én nem szoktam tűző napra tenni, mert tapasztalatom szerint akkor megpuhul az uborka, és nem lesz olyan finom ropogós. Inkább csak félárnyékba teszem, időjárástól függően 2-4 nap alatt beérik.
  9. A megmaradt felöntőlevet eltesszük, amikor az uborkalé felforr és kifolyik az üvegből, akkor ezzel tudjuk után tölteni.
  10. Ha az uborka beérett, kiszedjük az üvegből, hideg vízzel leöblítjük, majd rászűrjük a levét és fogyasztásig a hűtőbe tesszük.








2 megjegyzés:

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!