2012. november 21., szerda

Mézes-mustáros csirkemell sárgarépás, lilahagymás rizzsel




A csirkemell annak ellenére, hogy kicsit a szárazabb húsfélék közé tartozik az egyik legkedveltebb konyhai alapanyagom. Nagyon hamar elkészül, ha hirtelen gyors ebédet vagy vacsorát szeretnék készíteni, akkor nincs is ennél jobb választás. Mire elkészül a köret, addigra a hús is megpuhul. A csirkemell általában valamilyen szószos formában gyakran kerül nálunk terítékre. Van egy apró titka, hogy a hús ne legyen száraz, vaj-olaj keverékén kell megsütni, így nem csak ízes lesz, de szaftos is marad. Ez a mézes-mustáros változat házias stílusban, mindenféle "Rafinéria"-porok nélkül készült, a saját ízlésünkre megalkotva. A kicsit sem szokványos rizsköret teszi még különlegesebbé.        

Elkészítési idő: 30 perc

Mézes-mustáros csirkemell sárgarépás, lilahagymás rizzsel

Hozzávalók:

  • 1 csirkemellfilé
  • 1 vöröshagyma
  • 2 g fokhagyma
  • 3 ek méz
  • 3 ek mustár
  • 2 dl habtejszín
  • 1 dl fehérbor
  • darabka vaj
  • 2 cm friss gyömbér
  • chili pehely
  • bors

köret:

  • 1 sárgarépa
  • 1 lila hagyma
  • 3 ek olívaolaj
  • 10-15 dkg rizs


Elkészítése:

  1. Az apróra vágott hagymát, fokhagymát kevés olajon üvegesre pirítjuk, a serpenyőbe dobunk egy darabka vajat, hozzáadjuk a vékony csíkokra vágott  csirkemellet, fehéredésig sütjük minden oldalát.
  2. Aláöntjük a bort, 1 percig erősebb lángon forraljuk, míg az alkohol elpárolog belőle.
  3. Hozzáadjuk a mézet, mustárt, reszelt gyömbért, chili pelyhet, 1-2 percig rotyogtatjuk. 
  4. Belekeverjük a tejszínt, sózzuk, borsozzuk, néhány perc alatt összefőzzük.
  5. Ha nem sűrűsödne be kellőképpen egy kevéskel liszttel sűrítjük. 
  6. Közben megfőzzük a rizst.
  7. A felkockázott lila hagymát és a julienre (vékony csíkokra) vágott sárgarépát, kevés olajon puhára pároljuk.
  8. Összeforgatjuk a párolt rizzsel.

Recept forrása: itt, némi változtatással









3 megjegyzés:

  1. A mézes-mustáros ízt jól ismerem és szeretem, de ez a különleges rizs, nagyon ötletes. Nem mellesleg mutatós is a színei miatt!

    VálaszTörlés
  2. Csorgatom a nyálam. Pompás kis szaftos pipimell!

    VálaszTörlés
  3. Jaj, már a neve is nagyon jól hangzik, hát még az íze milyen mennyei lehet! Egyébként is imádom a mézes-mustáros ízt... A fotók magukért beszélnek. :P

    VálaszTörlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!