Itt az eperszezon és mivel csak néhány hétig élvezhetjük ennek az ízében tökéletes gyümölcsnek a jelenlétét, gyorsan ki kell használni az alkalmat a legfinomabb sütik elkészítésére. Nálam most ez az idei első epres desszert, már hazai eperből. A tészta alapja a közkedvelt piskóta, melybe egy kellemesen citrusos tejszínes-tejfölös krém került édes eperdarabokkal. Egyszerű, finom és könnyed házi sütemény, amely hidegre behűtve nagyon jól tud esni kánikula idején egy kellemes ebéd lezárásaként, de kiváló vendégváró is lehet. A piskótát előző nap is megsüthetjük, akkor másnap kicsit kevesebbet kell várni arra, hogy végre megkóstolhassuk.
Tejfölös epres kocka
Hozzávalók:
tészta:
- 8 dkg liszt
- 4 tojás
- 10 dkg cukor
- 1 vaníliás cukor
- 5 dkg étkezési búzakeményítő
- 1 csapott tk sütőpor
- csipet só
töltelék:
- 40 dkg eper
- 5 dl sűrű tejföl
- 2,5 dl habtejszín
- 5-7 dkg porcukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1/2 citrom leve (vagy ízlés szerint)
- 6 lap (vagy 18 gr por) színtelen zselatin
teteje meghintéséhez:
- porcukor
díszítéshez:
- néhány szem eper
- friss citromfű
Elkészítése:
- A sütőt előmelegítjük 200°C-ra.
- A tojásokat szétválasztjuk.
- A tojások fehérjét kemény habbá verjük a cukrokkal, rászitáljuk a sütőporral, étkezési keményítővel, csipet sóval elkevert lisztet.
- Sütőpapírral kibélelt közepes méretű (nálam 23x34 cm-es) tepsibe simítjuk a tésztát, kb 12 percig sütjük.
- A sütőből kivéve kiborítjuk, a sütőpapírt lehúzzuk, teljesen kihűtjük a piskótát.
- A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk.
- A tejfölt elkeverjük a cukrokkal, citromlével.
- A zselatint kevés vízbe téve, alacsony hőfokon feloldjuk, kevés tejfölös krémmel elkeverjük, majd a maradék krémbe vegyítjük.
- Hűtőszekrénybe tesszük dermedni 15-20 percre, időnként megkevergetjük.
- A megtisztított, megmosott epreket - néhány szem kivételével, amit félreteszünk a díszítéshez - feldaraboljuk.
- A tejszínt kemény habbá verjük, - keveset szintén félreteszünk belőle a díszítéshez - hozzákeverjük a zselatinos tejfölhöz, óvatosan beleforgatjuk az eperdarabok is.
- A piskótát keresztben félbevágjuk, egyenletesen az alsó lapra halmozzuk a krémet, ráborítjuk a másik piskótalapot.
- Hűtőbe tesszük 2 óra hosszára.
- A süteményt porcukorral bőven meghintjük, felkockázzuk, a félretett tejszínhabbal, eperrel citromfű levélkékkel díszítjük.
Forrás: Tina magazin
De nagyon guszta süti, finom lehet! Szép ez a piros-fehér-zöld tálalás :-)
VálaszTörlésAz eper nálunk is kedvenc, már kétféle tortát is sütöttem vele. Külföldi nem szoktam venni, mindig megvárom míg érik a magyar. A szabadföldi pedig még jobb, más az íze is :-)
A hazai epernek tényleg nincs párja. Kár, hogy rövid a szezonja, de addig legalább élvezhetjük a finom, édes ízét. Én is már a következő epres sütin töröm a fejemet, annyira szeretjük.
TörlésNea én szoktam használni a zselatinfixet, ezt hidegen kell először egy kevés krémmel jól kikeverni majd a többihez adni, tökéletes állagot ad a krémnek, csak azért írom, mert nem kell melengetni és ugyanolyan jó lesz :-) Csodás ez a sütid, ezt a krémet mindenféle nyári gyümölcshöz fogom használni, mert újabban ezeknek a krémes sütiknek vagyok a bolondja, persze nyírfacukival édesítem :-)
VálaszTörlésSzoktam én is zselatinfixet használni, tényleg nagyon jó, csak most nem volt itthon. Még barackkal és málnával is ki fogom próbálni, de nem két lap közé fogom tenni a krémet, csak a tetejére halmozom, de babapiskóta alappal még sütni sem kell, ami nem hátrány a nagy melegben. Anikó, szerintem ízleni fog neked, nálunk is rekord sebességgel elfogyott.
VálaszTörlésIgazad van a babapiskótával, nagyon jó ötlet, csak a krémet kell különböző gyümölcsökkel :-)
VálaszTörlés