2018. november 18., vasárnap

Hamburgi leves
















A hideg idők beköszöntével nincs is jobb, mint egy forró citromos-mézes-gyömbéres teával bekucorgózni egy puha, meleg takaró alá vagy egy nagy tányér színes, vitamindús, gőzölgő levessel indítani az étkezést. A zöldséglevesek kalóriaszegények, de a bennük lévő sok rosttól mégis laktatóak, egészségesek, így bárki számára ajánlott a gyakori fogyasztásuk. Gyerekkoromban egyáltalán nem rajongtam a levesekért, de ma már sokszor úgy vagyok vele, főleg az őszi és téli hónapokban, hogy mindegy milyen, csak leves legyen, ha jó sűrű és tartalmas, akkor második fogás nekem már nem is nagyon szokott kelleni utána. Ezt az egyszerű vegyes zöldséglevest most apró, finoman fűszeres, petrezselymes húsgombóckák gazdagítják, hogy azok se hiányolják belőle a húst, akik nem húsmentesen étkeznek. Ezzel a recepttel szeretnék egyben jelentkezni Katalin felhívására is, aki blogjának 8. születésnapja alkalmából hirdetett meg egy játékot, melyben egy boszorkányosan jó leves főzésére kérte fel a résztvevőket. Remélem sikerült eleget tennem a kiírásnak, Katalinnak köszönöm a játékot, kíváncsian várom a többi játékos pályaműveit!

Hamburgi leves

leves:

  • 30 dkg karfiol
  • 20 dkg zöldbab
  • 20 dkg zöldborsó
  • 1 sárgarépa
  • 1 karalábé
  • 1,2-1,5 liter húsleves (vagy víz + húsleves kocka)
  • őrölt bors
  • kevés olaj 

húsgombóc:

  • 20 dkg darált hús (lehet csirke, pulyka, sertés)
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 tojás
  • 2 púpos ek zsemlemorzsa
  • 1/2 cs petrezselyem
  • őrölt bors

Elkészítése:

  1. Először a húsgombócot készítjük el, hogy legyen ideje egy kicsit állni: a darált húst összekeverjük a nagyon finomra aprított - vagy lereszelt - vöröshagymával, tojással, zsemlemorzsával, apróra vágott petrezselyemmel, megfűszerezzük.
  2. Alaposan összedolgozzuk.
  3. A répát és a karalábét hasábokra vágjuk, kevéske olajon megfuttatjuk, majd a többi zöldséggel együtt a húslevesben félpuhára (roppanósra) főzzük.
  4. A darált húsból vizes kézzel apró (cseresznye méretű) gombócokat formálunk, beledobjuk a forrásban lévő levesbe.
  5. Lefedve, lassú tűzön kb még 10-12 percig főzzük. (vágjunk szét egy húsgombócot, hogy rendesen megfőtt-e?)
  6. A levest apróra vágott petrezselyemmel is megszórhatjuk, forrón tálaljuk.


Inspiráció: innen


4 megjegyzés:

  1. Szeretem én is az ilyen "mindent bele" "edd meg leveseket" jó kiadósak :-) Van köze Hamburghoz vagy csak annyi mint a frankfurtinak ???? Jó játékot, biztos te leszel a nyertes :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Anikóm, nem sikerült fellelnem a forrást, hogy mitől hamburgi, - pedig rákerestem - mert az összetevők alapján lehetne magyar is, azért finom volt. Nem a nyereményért játszom, nem is nagyon szoktam játékokon részt venni, mert mindig kifutok a határidőkből, de épp most volt egy kis időm, kedvem és Katalin olyan kedvesen invitált mindenkit, de ha én leszek az egyetlen játékos, akkor lehet, hogy a nyertes is egyben. :) Bízom benne, hogy néhányan még megörvendeztetik Katalint egy jó recepttel. Köszi Anikó, nagyon aranyos vagy!

      Törlés
  2. Boszorkányosan finom levest főztél :-) Örülök, hogy jöttél játszani, Te vagy az első, aki jelentkezett, úgyhogy nagyon örülök...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én köszönöm a meghívást, remélem azért lesz még, aki kedvet kap egy jó kis leveskéhez.

      Törlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!