A hosszú hétvégére kellett egy kis sós rágcsálnivaló. Sokféle pogácsát sütöttem már, de a tökmagos eddig valahogy kimaradt a repertoárból. Az eredeti recepthez képest apróbb változtatásokat tettem, amik így utólag mondhatom, hogy nem váltak a pogácsa hátrányára. Nekem a sós pogácsáknál elmaradhatatlan a sajt a tetejéről és a vaj mellett mindig kevéske zsírt is teszek bele, amitől omlósabbá, puhábbá válik. Valamint sarkalatos pont a só mennyisége, de én általában több sót használok, mint amennyit a legtöbb recept ír, számomra nincs rosszabb egy friss, ropogós, de sótlan pogácsánál, mert ha ízetlen, elveszik az élvezeti értéke. Persze ez egyéni ízlés dolga, lehet a só mennyiségét csökkenteni. A pogácsa érdekessége, hogy a tésztájába a ropogósra pirított tökmagon kívül lágy krémsajt is került, ami még finomabbá teszi. Másnap, újramelegítve pont olyan ízletes, mint amikor frissen kisült.
Tökmagos burgonyás pogácsa
Hozzávalók:
kb 80 db pogácsához,
4 cm átmérőjű szaggatóhoz
tészta:
- 1/2 dl langyos tej
- 1 tk cukor
- 3 dkg friss élesztő
- 60 dkg liszt
- 1,5 - 2 csapott ek só
- 20 dkg áttört főtt burgonya
- 15 dkg puha vaj (nálam 10 dkg vaj + 3 dkg zsír)
- 1 tojás
- 2 dl tejföl
- 10 dkg tömlős krémsajt
- 10 dkg hántolt, pirított tökmag
tetejére:
- 1 tojássárgája
- kb 5 dkg reszelt trappista
- tökmag
Elkészítése:
- A tökmagot száraz serpenyőben megpirítjuk, félretesszük, ha kihűlt megvagdaljuk.
- Langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt a cukorral.
- A lisztbe belekeverjük a sót, elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a kihűlt burgonyát, tojást, tejfölt, krémsajtot és a felfuttatott élesztős tejet.
- Robotgép dagasztó karjaival 7-8 percig dagasztjuk.
- A durvára vágott pirított tökmagot is beledolgozzuk a tésztába.
- Letakarjuk, meleg helyen kb 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
- Lisztezett felületen ujjnyi vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk.
- Sütőpapíros tepsibe tesszük, tetejüket felvert tojássárgájával lekenjük, reszelt sajttal megszórjuk, tökmagot nyomkodunk a tetejébe.
- Előmelegített 200°C-os sütőben kb 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.
Forrás: itt
Nagyon szépek lettek! Ilyen tökmagot én is sűrűn használok, általában a pogácsák, sajtosrudak tetejére. Apukámnak tavaly nagyon sok termett, idén sajnos nem lett sok.
VálaszTörlésNagyon guszták! Zsírt én is szoktam tenni a pogácsákba, tényleg jót tesz nekik :-) Hisz régen, nagyanyáink csak zsírral csinálták, és milyen finomak lettek! Emlékszem nagymamám nem is mért meg semmit hozzá, és mégis mindig jól sikerült, amit sütött... :-)
Ó igen, a nagyik sütijei mindig felülmúlhatatlanok. Emlékszem, gyerekkoromban olyan finom ikrás zsírok álltak bödönökben a kamrában, hogy mindig zsíros kenyeret ettünk volna. Az én nagyim a lekváros buktát is azzal készítette, azóta sem találom azt az ízt, hiába készítem zsírral az ő receptje alapján.
Törlés