2018. november 2., péntek

Tökmagos burgonyás pogácsa
















A hosszú hétvégére kellett egy kis sós rágcsálnivaló. Sokféle pogácsát sütöttem már, de a tökmagos eddig valahogy kimaradt a repertoárból. Az eredeti recepthez képest apróbb változtatásokat tettem, amik így utólag mondhatom, hogy nem váltak a pogácsa hátrányára. Nekem a sós pogácsáknál elmaradhatatlan a sajt a tetejéről és a vaj mellett mindig kevéske zsírt is teszek bele, amitől omlósabbá, puhábbá válik. Valamint sarkalatos pont a só mennyisége, de én általában több sót használok, mint amennyit a legtöbb recept ír, számomra nincs rosszabb egy friss, ropogós, de sótlan pogácsánál, mert ha ízetlen, elveszik az élvezeti értéke. Persze ez egyéni ízlés dolga, lehet a só mennyiségét csökkenteni. A pogácsa érdekessége, hogy a tésztájába a ropogósra pirított tökmagon kívül lágy krémsajt is került, ami még finomabbá teszi. Másnap, újramelegítve pont olyan ízletes, mint amikor frissen kisült.


Tökmagos burgonyás pogácsa

Hozzávalók:
kb 80 db pogácsához, 
4 cm átmérőjű szaggatóhoz

tészta:


  • 1/2 dl langyos tej
  • 1 tk cukor
  • 3 dkg friss élesztő
  • 60 dkg liszt
  • 1,5 - 2 csapott ek só
  • 20 dkg áttört főtt burgonya
  • 15 dkg puha vaj (nálam 10 dkg vaj + 3 dkg zsír)
  • 1 tojás
  • 2 dl tejföl
  • 10 dkg tömlős krémsajt
  • 10 dkg hántolt, pirított tökmag

tetejére:

  • 1 tojássárgája
  • kb 5 dkg reszelt trappista
  • tökmag 

Elkészítése:

  1. A tökmagot száraz serpenyőben megpirítjuk, félretesszük, ha kihűlt megvagdaljuk.
  2. Langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt a cukorral.
  3. A lisztbe belekeverjük a sót, elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a kihűlt burgonyát, tojást, tejfölt, krémsajtot és a felfuttatott élesztős tejet.
  4. Robotgép dagasztó karjaival 7-8 percig dagasztjuk. 
  5. A durvára vágott pirított tökmagot is beledolgozzuk a tésztába.
  6. Letakarjuk, meleg helyen kb 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
  7. Lisztezett felületen ujjnyi vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk.
  8. Sütőpapíros tepsibe tesszük, tetejüket felvert tojássárgájával lekenjük, reszelt sajttal megszórjuk, tökmagot nyomkodunk a tetejébe.
  9. Előmelegített 200°C-os sütőben kb 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.


Forrás: itt

2 megjegyzés:

  1. Nagyon szépek lettek! Ilyen tökmagot én is sűrűn használok, általában a pogácsák, sajtosrudak tetejére. Apukámnak tavaly nagyon sok termett, idén sajnos nem lett sok.
    Nagyon guszták! Zsírt én is szoktam tenni a pogácsákba, tényleg jót tesz nekik :-) Hisz régen, nagyanyáink csak zsírral csinálták, és milyen finomak lettek! Emlékszem nagymamám nem is mért meg semmit hozzá, és mégis mindig jól sikerült, amit sütött... :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó igen, a nagyik sütijei mindig felülmúlhatatlanok. Emlékszem, gyerekkoromban olyan finom ikrás zsírok álltak bödönökben a kamrában, hogy mindig zsíros kenyeret ettünk volna. Az én nagyim a lekváros buktát is azzal készítette, azóta sem találom azt az ízt, hiába készítem zsírral az ő receptje alapján.

      Törlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!