Beléptünk a farsangi időszakba, ideje hát fánkot sütni. A horvátok rendkívül egyszerű, de annál finomabb közkedvelt desszertjét választottam ma. Mivel keleszteni nem kell, pár perc alatt el is készül. Az aranyló színű, ropogós külsejű, levegősen légies belsejű golyócskák felébresztik az érzékszerveinket. Ennek a fánknak is rengeteg változata van, attól függ, hogy melyik régióban készítik, mindig hozzáadnak valamit: mazsolát, diót, fenyőmagot, fahéjat, reszelt narancshéjat vagy illatos maraschino likőrt. Ízlés szerint kínálhatunk mellé nutellát, csokiszószt, lekvárt is, én a nyáron eltett vaníliás-vörösboros meggylekváromat bontottam fel hozzá. Nagyon kiadós, ínycsiklandozó, olcsó és gyors desszert.
Fritule
Hozzávalók:
kb 55-60 db-hoz
tészta:
- 30 dkg liszt
- 1 cs sütőpor
- 8 dkg porcukor
- 2 cs vaníliás cukor
- 2 tojás
- 3 dl natúr joghurt (nálam görög)
- 1 bio citrom reszelt héja
- 5 ek pálinka (rakija) - én elhagytam
- 2 ek rum vagy brandy
- csipet só
sütéshez:
- 1/2 liter olaj
szóráshoz:
- porcukor
Elkészítése:
- A tészta hozzávalóit egy nagy tálban simára keverjük.
- Olajat melegítünk, de ne legyen túl forró, mert a tészta külseje hamar megbarnul, belül pedig nyers marad.
- A masszából teáskanálnyi adagokat - egyszerre nem túl sokat - a forró olajba szaggatunk, sütés közben megforgat
- juk.
- Néhány perc alatt szép aranybarnára sütjük.
- Papírtörlőn a felesleges olajat lecsepegtetjük.
- Még melegen porcukorral meghintve kínáljuk.
De helyes kis fánkok, látszik rajtuk, hogy milyen könnyedek! A lekvár is csuda jó lehet, gyönyörű a színe, illik az aranyló fánkocskákhoz 😊.
VálaszTörlésA képeid ismét nagyon szépek!
Nagyon finomak voltak, szinte mind, még frissen el is fogyott.
Törlés