Mint sok családban, nálunk is lencsés étel készül az új év első napján, mert ki ne szeretne szerencsés lenni? Eddig mindig lencsefőzelék volt sült virslivel vagy debrecenivel, de idén szakítottam a családi hagyományokkal. Főzeléket sokszor főzök év közben is mert nagyon szeretjük, gyakran kerül az asztalra, így most egy tartalmas, sűrű leves készült hússal, sok zöldséggel. Jó forrón, puha kenyérrel fogyasztottuk, annyira laktató volt, hogy második fogásnak csak pogácsát csipegettünk mellé.
Lencsegulyás
Hozzávalók:
- 50 dkg marhacomb (nálam sertéslapocka)
- 10 dkg füstölt húsos szalonna
- 25 dkg lencse
- 2 közepes burgonya
- 2 sárgarépa
- 1 fehérrépa
- 1 vöröshagyma
- 2 g fokhagyma
- 1 zöldpaprika
- 1 paradicsom
- 2 babérlevél
- 2 tk őrölt kömény
- só
- bors
- pirospaprika
Elkészítése:
- A lencsét 1 éjszakára hideg vízbe áztatjuk.
- A felkockázott szalonnát kevés zsiradékon kipirítjuk.
- Hozzáadjuk a finomra vágott hagymát, fokhagymát, megsózzuk, megdinszteljük.
- Hozzátesszük a felkockázott húst, kérget sütünk rá, hozzáadjuk az apróra vágott paradicsomot, paprikát, fűszereket, kevés vízzel felöntve, - amit főzés közben pótolunk - majdnem puhára főzzük.
- Hozzátesszük a felkarikázott répákat, lecsepegtetett lencsét és a felkockázott burgonyát.
- Ha a lencse és a zöldségek is megpuhultak, elkészült a lencsegulyás.
- Friss kenyérrel, melegen kínáljuk.
- Tetejére kanálka tejfölt is tehetünk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!