2010. február 1., hétfő

Omlós töpörtyűs pogácsa



A pogácsa régebben a paraszt konyhák egyik jellegzetes étele volt. Gyakran készítették disznóvágások idején, aratáskor, mulatságok alkalmával, de vidéki kiskocsmák is szívesen felszolgálták a finom borok, sörök mellé. Rengetegféle változata van, tartalmas levesek után második fogásként is kínálható.

Elkészítési idő: 100-110 perc

Omlós töpörtyűs pogácsa

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 30 dkg töpörtyű
  • 10 dkg zsír
  • 1 egész tojás
  • 2 dkg élesztő
  • kevés tej
  • pici cukor
  • 1 dl fehérbor
  • 1 ek rum
  • só, bors - ízlés szerint
  • 1-2 ek tejföl, ha szükséges
kenéshez:
  • 1 tojássárgája 

Elkészítése:

  1. Kevés langyos tejbe csipet cukrot teszünk, belemorzsoljuk az élesztőt, megszórjuk kevés liszttel a tetejét és kovászt készítünk belőle.
  2. A liszthez hozzáadjuk a darált töpörtyűt, zsírt, egész tojást, megkelt kovászt, sót, borsot és végül a fehérbort meg a rumot is.
  3. Jól összegyúrjuk, ha nagyon kemény lenne 1- 2 evőkanál tejföllel lazíthatjuk.
  4. Kicsit pihentetjük a tésztát, majd kinyújtjuk, kétszer-háromszor hajtogatjuk 20 perces időközönként, közben tiszta konyharuhával letakarjuk.
  5. A tésztát 2 cm vastagságúra kinyújtjuk, a tetejét késsel bevagdaljuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
  6. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk, tetejét a felvert tojássárgájával megkenjük, még kb 10 percet pihentetjük.
  7. A töpörtyűs pogácsát forró, 200°C-os sütőben megsütjük, a pogácsák méretétől függően 10-15 percig, de nem tovább, mert különben kiszárad!


TIPP:  ha a töpörtyűkrémet nem a liszthez keverjük, hanem a tésztát kinyújtjuk és rákenjük, akkor a pogácsa levelesebb lesz.









3 megjegyzés:

  1. Érdekes sokféle pogácsát csináltam már, de töpörtyűset még nem. Igaz nekem csak a kacsa tepertő ízlik:) de majd kipróbálom vele.

    VálaszTörlés
  2. Ez az utolsó kép... Jáááááááj!:)

    VálaszTörlés

A komment nem tartalmazhat linket