Hogy mitől is olyan csodálatos ez a sütemény? Hát a tésztájától, ami omlós, ropogós, szinte azonnal elolvad az ember szájában. Meg persze a tölteléktől is. Kicsit munkás az elkészítése, de garantáltan megéri a fáradtságot. Így ünnepek táján azért mindig szakítok időt az elkészítésére, mert számomra ez az egyik legnagyobb kedvenc. Tölthető dióval, mákkal és túróval is, mindenképpen mennyei. A tésztája előre is elkészíthető, néhány hétig a mélyhűtőben lefagyasztva nem lesz semmi baja. Készítés előtt 1 nappal csak át kell tenni a sima hűtőbe, hogy kiengedjen és már lehet is tölteni. Diórajongók figyelmébe különösen ajánlom.
Elkészítési idő: 90 perc
Pihentetés: 8 óra
Csoda diós
Hozzávalók:
tészta:
- 50 dkg liszt
- 25 dkg margarin
- 1 kis pohár tejföl
- 4 tojássárgája
- 1 ek porcukor
- 3 ek ecet
- pici só
tészta kenéséhez:
- 10 dkg olvasztott vaj
hempergetéshez:
- vaníliás porcukor
töltelék:
- 4 tojásfehérje felvert habja
- 25 dkg darált dió (vagy mák)
- 25 dk porcukor
Elkészítése:
- A tészta alapanyagait összedolgozzuk, cipóvá gyúrjuk.
- A tésztát 4-felé vágjuk, és azokat is cipóvá formáljuk.
- Minden cipót egyenként vékonyra nyújtunk és langyos olvasztott vajjal megkenünk.
- Feltekerjük őket, mint a beiglit.
- Külön-külön alufóliába csomagoljuk és 1 éjszakára a hűtőbe tesszük.
- Másnap 1-1 rudat 12 darabra vágunk.
- Kis téglalap alakúra nyújtjuk, a szélére teszünk keveset a töltelékből (a soktól szétreped a tészta sülés közben).
- Lazán feltekerjük úgy, hogy a tészta szélei alulra kerüljenek.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe téve közepes lángon szép világosra sütjük, majd még langyosan vaníliás porcukorba forgatjuk.
Vittem! :) Imádom ezt a sütit! Anyósom szokta készíteni, annyi eltéréssel hogy kiflire formázza, vagyis csak kissé félholdba hajtja az elkészült rudacskákat. Köszöntem! :)
VálaszTörlésImádom, juj el is mentem :)
VálaszTörlésIgazi "mamasüti". Imádom!
VálaszTörlésKedves Nea !
VálaszTörlésTetszik ez a süti, kipróbálnám. Kérdésem az lenne hogy van-e jelentősége hogy egyenként nyújtod ki a tésztát miután 12-be vágtad. Nem lenne célszerű a rudat kinyújtva falnégyzetelni, és úgy felvágni ? És ezek a négyzetek kinyújtva kb. mekkorák lesznek ? Ennek következtében a rudacskák milyen hosszúak ? Előre is köszi, üdv.: J.
Judit, tulajdonképpen teljesen kézenfekvő, hogy az általad leírtak szerint is el lehet készíteni a tésztát. Én a receptet egy kedves ismerősömtől tanultam, ő így csinálta és nekem eszembe sem jutott változtatni ezen. Szerintem nincs jelentősége, de én azért is csinálom így egyesével, mert kicsi a helyem a konyhában és nem tudom túl nagyra nyújtani a tésztát. Mert ez a tészta egyébként remekül nyújtható nagyon vékonyra is és mégsem szakad. Én kb. 15 cm-es rudacskákat szoktam készíteni. Remélem elnyeri a tetszésedet, ha elkészíted.
VálaszTörlésÜdv: Nea
Köszönöm ! Legkésőbb karácsonykor kipróbálom.
VálaszTörlésÜdv..: J.
Judit, majd írd meg hogy sikerült.
VálaszTörlésÉdesanya is elkészítette húsvétra, ilyen lett: http://kataakonyhaban.blogspot.com/2012/04/csoda-dios-sutemeny.html nagyon ízlett mindenkinek, köszönet a receptért!:)
VálaszTörlés