2010. november 28., vasárnap

Csoda diós




Hogy mitől is olyan csodálatos ez a sütemény? Hát a tésztájától, ami omlós, ropogós, szinte azonnal elolvad az ember szájában. Meg persze a tölteléktől is. Kicsit munkás az elkészítése, de garantáltan megéri a fáradtságot. Így ünnepek táján azért mindig szakítok időt az elkészítésére, mert számomra ez az egyik legnagyobb kedvenc. Tölthető dióval, mákkal és túróval is, mindenképpen mennyei. A tésztája előre is elkészíthető, néhány hétig a mélyhűtőben lefagyasztva nem lesz semmi baja. Készítés előtt 1 nappal csak át kell tenni a sima hűtőbe, hogy kiengedjen és már lehet is tölteni. Diórajongók figyelmébe különösen ajánlom.

Elkészítési idő: 90 perc
Pihentetés: 8 óra

Csoda diós

Hozzávalók:

tészta:

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg margarin
  • 1 kis pohár tejföl
  • 4 tojássárgája
  • 1 ek porcukor
  • 3 ek ecet
  • pici só

tészta kenéséhez:

  • 10 dkg olvasztott vaj

hempergetéshez:

  • vaníliás porcukor

töltelék:

  • 4 tojásfehérje felvert habja
  • 25 dkg darált dió (vagy mák)
  • 25 dk porcukor


Elkészítése:

  1. A tészta alapanyagait összedolgozzuk, cipóvá gyúrjuk.
  2. A tésztát 4-felé vágjuk, és azokat is cipóvá formáljuk.
  3. Minden cipót egyenként vékonyra nyújtunk és langyos olvasztott vajjal megkenünk.
  4. Feltekerjük őket, mint a beiglit.
  5. Külön-külön alufóliába csomagoljuk és 1 éjszakára a hűtőbe tesszük.
  6. Másnap 1-1 rudat 12 darabra vágunk.
  7. Kis téglalap alakúra nyújtjuk, a szélére teszünk keveset a töltelékből (a soktól szétreped a tészta sülés közben).
  8. Lazán feltekerjük úgy, hogy a tészta szélei alulra kerüljenek.
  9. Sütőpapírral bélelt tepsibe téve közepes lángon szép világosra sütjük, majd még langyosan vaníliás porcukorba forgatjuk.
























8 megjegyzés:

  1. Vittem! :) Imádom ezt a sütit! Anyósom szokta készíteni, annyi eltéréssel hogy kiflire formázza, vagyis csak kissé félholdba hajtja az elkészült rudacskákat. Köszöntem! :)

    VálaszTörlés
  2. Kedves Nea !
    Tetszik ez a süti, kipróbálnám. Kérdésem az lenne hogy van-e jelentősége hogy egyenként nyújtod ki a tésztát miután 12-be vágtad. Nem lenne célszerű a rudat kinyújtva falnégyzetelni, és úgy felvágni ? És ezek a négyzetek kinyújtva kb. mekkorák lesznek ? Ennek következtében a rudacskák milyen hosszúak ? Előre is köszi, üdv.: J.

    VálaszTörlés
  3. Judit, tulajdonképpen teljesen kézenfekvő, hogy az általad leírtak szerint is el lehet készíteni a tésztát. Én a receptet egy kedves ismerősömtől tanultam, ő így csinálta és nekem eszembe sem jutott változtatni ezen. Szerintem nincs jelentősége, de én azért is csinálom így egyesével, mert kicsi a helyem a konyhában és nem tudom túl nagyra nyújtani a tésztát. Mert ez a tészta egyébként remekül nyújtható nagyon vékonyra is és mégsem szakad. Én kb. 15 cm-es rudacskákat szoktam készíteni. Remélem elnyeri a tetszésedet, ha elkészíted.
    Üdv: Nea

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm ! Legkésőbb karácsonykor kipróbálom.
    Üdv..: J.

    VálaszTörlés
  5. Judit, majd írd meg hogy sikerült.

    VálaszTörlés
  6. Édesanya is elkészítette húsvétra, ilyen lett: http://kataakonyhaban.blogspot.com/2012/04/csoda-dios-sutemeny.html nagyon ízlett mindenkinek, köszönet a receptért!:)

    VálaszTörlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!