2011. május 21., szombat

Epres túrógombóc mogyorómorzsával




A túrógombóc mindenki nagy kedvence. Főleg, ha az egyik legzamatosabb gyümölccsel, az eperrel van összepárosítva. Nagyon egyszerű elkészíteni, de nem könnyű jó, igazán könnyű, rezgős gombócokat gyártani. Fóton van egy étterem a Fáy présház, amelynek messze földön híres a túrógombóca, sokan kimondott csak ezért járnak oda. Az alapreceptet tőlük vettem, ami tényleg nagyon jó, annyi változtatással, hogy én kevés cukrot is tettem a túróhoz. Hogy még pazarabb íze legyen mogyoróval elkevert morzsába forgattam. Frissen az igazi, de még hidegen is finom volt.

Elkészítési idő: 20 perc
Pihentetés:  60 perc

Epres túrógombóc mogyorómorzsával

Hozzávalók:

túrógombóc:


  • 50 dkg túró
  • 15 dkg vaj
  • 4 tojás
  • 20 dkg búzadara
  • 2 ek porcukor
  • 1 cs vaníliáscukor
  • csipet só
  • eper

morzsa:

  • 20 dkg zsemlemorzsa
  • 10 dkg darált mogyoró
  • vaj

tetejére:

  • tejföl
  • porcukor

Elkészítése:

  1. A túrót elkeverjük a puha vajjal, búzadarával, tojássárgájával, a cukrokkal és a csipet sóval.
  2. A kemény habbá felvert tojásfehérjét lazán hozzákeverjük és 1 órát hűtőben pihentetjük.
  3. A túrómasszából gombócokat formálunk, közepébe tesszük az epret és enyhén sós, forrásban lévő vízben kifőzzük.
  4. Ha a gombócok feljöttek a víz felszínére még 2-3 percig főzzük, szűrőkanállal kiszedjük és a mogyorós morzsába forgatjuk. Ehhez a vajat felolvasztjuk, a zsemlemorzsát és a darált mogyorót világosra pirítjuk rajta.
  5. Tálalásnál porcukorral elkevert édes tejföllel meglocsoljuk.








4 megjegyzés:

A komment nem tartalmazhat linket