2011. szeptember 13., kedd

Pehelykönnyű túrós pite




Már régóta tervbe volt véve ennek az isteni sütinek az elkészítése, de mostanáig váratott magára. A hosszas elkészítési idő miatt kicsit nehezen veselkedtem neki, de így utólag mondhatom, érdemes volt kipróbálni. Túró rajongó lévén sokféle túrós készült nálunk eddig is, de azt hiszem ez az omlós, könnyű pite minden elképzelésemet felülmúlta. Hétvégén sütöm az újabb adagot.

Elkészítési idő: 240 perc
Pihentetési idő: 180 perc


Pehelykönnyű túrós pite

Hozzávalók:

tészta:

  • 30 dkg liszt
  • 4 tojássárgája
  • 15 dkg margarin
  • 1/2 dl tej
  • 3 dkg élesztő
  • 1 kk  cukor
  • csipet só

töltelék:

  • 75 dkg tehéntúró
  • 25 dkg porcukor
  • 1 vaníliás cukor
  • 10 dkg mazsola
  • 1 citrom reszelt héja
  • 4 tojásfehérje
  • 1 ek  liszt


Elkészítése:

  1. Langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. Közben habosra keverjük a tojás sárgákat a puha margarinnal, hozzászitáljuk a lisztet és a felfuttatott élesztővel, csipet sóval alaposan kidolgozzuk a tésztát, rétes keménységűnek kell lennie.
  2. Két részre osztjuk, az egyiket kinyújtva kibélelünk vele egy kb 32 x 22 cm-es tepsit.
  3. A töltelékhez áttörjük a túrót, simára keverjük a porcukorral, vaníliás cukorral, hozzáadjuk a mazsolát, a citrom reszelt héját, végén a tojások kemény habbá vert fehérjét és a lisztet.
  4. A tölteléket a tésztával kibélelt - margarinnal kikent - tepsibe öntjük a másik tésztacipót kinyújtva befedjük a túrótölteléket.
  5. Kb 3 óra hosszat pihentetjük szobahőmérsékleten, villával megszurkáljuk a tetejét, majd forró sütőbe tesszük.
  6. Sütés közben mérsékeljük a hőfokot, 180 C-on kb 30-35 percet sütjük.
  7. A tetejét még melegen porcukorral meghintjük, kockára vágva tálaljuk.





8 megjegyzés:

  1. Nagyon finom, szeretem a túrós pitéket

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszta és finom sütemény lehet Már régóta szemezek én is egy hasonló süteménnyel , de még nem jutottam a megvalósítás fázisába!:-)

    VálaszTörlés
  3. 3 óra? Nem túl sok? Márti

    VálaszTörlés
  4. Kevesebb állás sem rontja el biztosan, de én az eredeti receptet követtem, szerintem a tészta ennyi idő alatt dolgozza ki magát "pehelykönnyűvé".

    VálaszTörlés
  5. Uh, ezt hétvégén megcsinálom, köszi:)

    VálaszTörlés
  6. Ha nem lenne benne mazsola, mind felfalnám! Nagyon guszta! :)

    VálaszTörlés
  7. Elkészítve :) http://kataakonyhaban.blogspot.com/2012/01/pehelykonnyu-turos-pite.html

    VálaszTörlés
  8. Hát ez valami gyönyörű, milyen lehet az íze??? Mentettem!:-))

    VálaszTörlés

A komment nem tartalmazhat linket