2012. március 28., szerda

Húsvéti mazsolás kalács





Számomra a Húsvéthoz nem csak az ízes sonka, a jó bor és a hímes tojás, de a finom foszlós kalács is hozzátartozik. Elképzelhetetlen számomra, hogy a sonka mellé ne legyen kalács. Ezidáig idő hiányában mindig boltban vásároltam, de elhatároztam, hogy az idén magam sütöm meg. Nem mondhatom magamról, hogy nagy gyakorlatom lenne a  kalácskészítés terén, - hisz ez volt életem első kalácsa - ezért aztán kicsit féltem is a feladattól, de várakozáson felül jól sikerült. Utolsó morzsáig elfogyott.


Elkészítési idő: 140 perc

Húsvéti mazsolás kalács

Hozzávalók:

tészta:

  • 50 dkg liszt
  • 1 tk só
  • 5 dkg cukor
  • 1 tojás
  • 5 dkg szoba hőmérsékletű vaj vagy margarin
  • 2-2,5 dl tej  (a liszt minőségétől függően)
  • 1 kocka (42 gr) friss élesztő
  • 12,5 dkg mazsola

kenéshez: 

  • 1 tojássárgája  + kevés víz 

Elkészítése:

  1. A kalács készítésénél nagyon fontos, hogy a hozzávalók mind szobahőmérsékletűek legyenek és a lisztet is szitáljuk át, hogy könnyebb, levegősebb legyen a tészta.
  2. A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a cukrot, a tojást és kis darabokban a vajat vagy margarint.
  3. A langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, feloldásig keverjük, majd a lisztes keverékhez adjuk. A robotgép dagasztó karjaival kidolgozzuk, letakarva meleg helyen  kb 45 percig kelesztjük.
  4. A mazsolát megmossuk, lecsöpögtetjük, papírtörlőn leszárítjuk. A tésztát lisztezett felületre tesszük, többször alaposan átgyúrjuk, hozzágyúrjuk a mazsolát is, majd kb egy 30 cm-es hengerré formáljuk. 
  5. Van egy kalácssütő formám, ezért nem fontam meg a kalácsot, csak a formát kivajaztam, kiliszteztem, beletettem a tésztát  és meleg helyen további 45 percet kelesztettem.
  6. (Akinek nincs ilyen formája hagyományos módon fonja meg, vagy csak tegye bele egy kb. 30 x 13 x 9 cm-es szögletes sütőformába.) 
  7. A tojássárgáját felverjük, elkeverjük kevés vízzel. Mivel nekem a kalácsforma miatt a tészta teteje alulra került így a sütési idő vége felé a kalácsot kiborítottam a formából egy tepsire és ekkor kenem le a tojássárgájával, visszatolva készre sütöm. Aki hagyományosan süti, az a sütés előtt kenje le a tészta tetejét a tojássárgájával.
  8. 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük a kalácsot, majd 5 perc múlva kicsit mérsékeljük a lángot és szép aranybarnára sütjük kb 30 perc alatt.
  9. Rácsra borítva hagyjuk kihűlni. Vajjal és jó házi baracklekvárral megkenve az igazi.

Recept forrása: Tina magazin húsvéti száma

    






5 megjegyzés:

  1. Csodás lett a kalácsod! Nagyon finom lehet, akkor még húsvétig ez elfogy, sütheted a következőt!

    VálaszTörlés
  2. Gyönyörű kalács, küldd be hozzám a húsvéti játékra ha gondolod!:)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szép lett:) Én nem vagyok nagy kalács-fan, de meggyőztél arról a leírással és a gyönyörű fényképpel, hogy érdemes kipróbálni...

    VálaszTörlés
  4. Szia!

    Mivel nagyon szeretem a blogodat nézegetni, ezért rád is gondoltam egy érdekes húsvéti játék alkalmából.
    Kérlek, nézz be hozzám :) http://kataakonyhaban.blogspot.com/2012/03/husveti-ajanlat-jatek.html

    Kata

    VálaszTörlés
  5. Csodás a kalácsod!
    Szeretnélek meghívni egy játékra.
    Örülnék, ha részt vennél benne. Kérlek, nézzél be hozzám.

    VálaszTörlés

A komment nem tartalmazhat linket