Imádom a kelt tésztákat, főként a kelt tészták királynőjét a foszlós, puha, könnyű aranygaluskát. Időnként rám tör a vágy, hogy elkészítsem és csábító illatával, aranyló színével azonnal ott gőzölögjön az asztalon. Ilyenkor az sem számít, hogy időigényes és fáradságos munkával készül, mert az íze mindenért kárpótol és a siker, amit aratok vele mindig garantált.
Elkészítési idő: 90 perc
Aranygaluska vaníliasodóval
Hozzávalók:
tészta:
- 2,5 - 3 dl tej
- 2 csapott ek cukor
- 3 dkg élesztő
- 40 dkg liszt
- 1 egész tojás + 2 tojássárgája
- 2 csipetnyi só
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 5 dkg olvasztott vaj
forgatáshoz:
- 15 dkg vaj
- 15 dkg darált dió
- 15 dkg cukor
vaníliamártás:
- 2 tojássárgája
- 5 dkg porcukor
- 2 dkg liszt
- 1/2 liter tej
- 2 csomag vaníliás cukor vagy 1 db vaníliarúd
Elkészítése:
- A tejet meglangyosítjuk, hozzáadjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és meghintjük egy evőkanálnyi liszttel, kb 10 perc alatt felfuttatjuk.
- Közben a lisztet egy tálba öntjük, hozzáadjuk a tojást és a tojássárgákat, sót, vaníliás cukrot meg a reszelt citromhéjat, végül a felfuttatott élesztőt, 4-5 percig dagasztjuk, közben apránként az olvasztott vajat is beledolgozzuk.
- Akkor jó, ha a massza az edény falától elválik.
- Egy kevés liszttel meghintjük, letakarva meleg helyen 30 percig pihentetjük.
- Belisztezett felületen a tésztát kb 2 cm vastagságúra kinyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, majd az olvasztott vajba és a cukorral összekevert dióba forgatjuk.
- Egy 26 cm-es kapcsos tortaformát kivajazunk és a galuskákat 2 rétegben lerakosgatjuk.
- Tiszta konyharuhával letakarjuk, 40-45 percig pihentetjük, ekkorra a galuskák duplájukra nőnek.
- Közepes tűznél valamivel kisebb lángon, 180-190°C-on kb 35 perc alatt szép aranysárgára sütjük.
- Langymelegen a legfinomabb.
- A vaníliasodóhoz a tejet felforraljuk a vaníliás cukorral vagy a vaníliarúd kikapart belsejével.
- Közben a tojás sárgákat kikeverjük a porcukorral és a liszttel, majd a felforralt tejet hozzáadva enyhe gőz fölött besűrítjük a mártást.
- Azonnal tálaljuk, mert a sodó hamar összeesik.
A család kedvence! Nagyon jól néz ki!
VálaszTörlés