Igazi klasszikus kedvenc. Bizonyára mindenkinek meg van a maga jól bevált receptje. Sokszor készítem csülökkel is, de ezt a változatot kicsit jobban kedvelem, mert oregano és a tárkony nemcsak finom illatot és ízt kölcsönöz a levesnek, de kicsit különlegesebbé is teszi. Ilyen hideg, rideg napokon, mint a mai is, jól esett egy kis lélekmelegítő leveske, mindenki elégedetten állt fel az asztaltól.
Elkészítési idő: 120 perc
Tárkonyos bableves füstölt hússal és kolbásszal
Hozzávalók:
- 20 dkg nagy szemű tarkabab
- 50 dkg füstölt hús
- 20 dkg kolbász
- 2 sárgarépa
- 2 fehérrépa
- 1 kisebb zellergumó
- 1 kisebb karalábé
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 paradicsom
- 1 paprika
- petrezselyemzöld
- zellerzöld
- só
- oregano
- tárkony
rántáshoz:
- olaj
- liszt
- pirospaprika
csipetke:
- 1 tojás
- 3 ek liszt
- csipet só
Elkészítése:
- A babot és a füstölt húst (nálam ez most füstölt oldalas szél volt) előző este külön-külön beáztatjuk langyos vízbe. Ha van maradék szalonnabőr azt is a füstölt húshoz tesszük.
- Másnap a füstölt húst (+ szalonnabőrt) feltesszük főni. Mikor már félig puha (kb. 1 óra múlva) hozzáadjuk a babot, zöldségeket, fokhagymát és a fűszereket.
- Lassú tűzön addig főzzük, míg megpuhulnak a zöldségek.
- A csipetkéhez a lisztből, sóból, tojásból kemény tésztát gyúrunk, csipetnyi darabokat tépünk belőle.
- Befejezés előtt negyed órával a jófajta csípős házikolbászt és a csipetkét is hozzáadjuk, majd berántjuk és készre főzzük a levest.
- Tejföllel meglocsolva az igaz.
Imádom ! Hasonlóan készítem én is:)
VálaszTörlésNagyon guszta lett :) Még az illatát is éreztem :)
Tényleg milyen régen volt nálunk!
Én csak annyit variálok rajta, hogy ha füstölt oldalast teszek bele, akkor nincs kolbász, vagy fordítva. A sok zöldség, csipetke miatt nem is szoktam rántani, hanem a lepirított zöldségeket bestaubolom.
VálaszTörlésNézz be hozzám! :)
VálaszTörlésTárkonyt még sosem tettem a bablevesbe,de érdemes lenne kipróbálnom:)