2011. július 20., szerda

Barackos gombóc





Barack szezonban elképzelhetetlen, hogy ne kerüljön terítékre egy finom barackos gombóc. Persze itthon elkészítve az igazi. Az édes fahéjszószban fürdőző napsárga barackok, az őket körülölelő lágy burgonyás tészta, édes-ropogós mámorral borítva igazán mennyei kísértés.

Elkészítési idő: 60 perc

Barackos gombóc

Hozzávalók:

tészta:

  • 1 kg burgonya
  • 25-30 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 2 dkg vaj
  • csipet só

töltelék:

  • sárgabarack
  • kockacukor
  • őrölt fahéj

forgatáshoz:

  • zsemlemorzsa
  • vaj
  • barnacukor

Elkészítése:

  1. A burgonyát megmossuk, enyhén sós vízben héjában megfőzzük.
  2. Héját leszedjük, még melegen áttörjük, hagyjuk teljesen kihűlni.
  3. Hozzáadjuk a tojást, sót, vajat, lisztet, összegyúrjuk a tésztát. 
  4. A tészta állaga akkor jó, ha nem ragad a kézhez. A liszt mennyisége attól függ, mennyit vesz fel a burgonya. Ne legyen túl lágy, de túl kemény se.
  5. Vizet teszünk fel forrni, enyhén megsózzuk.    
  6. Alaposan lisztezett deszkán henger alakúra formáljuk a tésztát, ujjnyi darabokra vágjuk.
  7. A barackokat megmossuk, kimagozzuk, minden fél barackba kevés fahéjat szórunk, közepébe 1 szem kockacukrot ültetünk.
  8. A tésztadarabokat ellapítjuk, közepére ültetjük a fél barackokat, tetejét összecsippentjük, gombócokat formázunk belőle.
  9. A gombócokat enyhén lobogó vízbe dobjuk, amikor feljönnek a víz felszínére még 2-3 percig főzzük, hogy a belseje is meg tudjon főni.
  10. Közben egy serpenyőben vajat olvasztunk, megpirítjuk a zsemlemorzsát rajta, hozzákeverjük a barnacukrot, azzal is pirítjuk kicsit.
  11. Ha a gombócok megfőttek a pirított morzsába forgatjuk, fahéjas porcukorral meghintve tálaljuk.


















8 megjegyzés:

  1. Aztaa, ezek a gombócok, és ezek a képek!! Kellett nekem erre járnom, jól megéheztem. :)
    Egyébként is imádom a gombócot!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szeretem a barackos gombócot, nálam is tervben van az elkészítése :)

    Nagyon szépek lettek a te gombóckáid!

    VálaszTörlés
  3. Gyönyörű és étvágygerjesztő, az egyik legfinomabb étel szerintem:-)))))
    Nagyon szépek a képeid:-)))))

    VálaszTörlés
  4. Foarte bune si prezentarea super!!!!.....am facut si eu dar cu prune, voi incerca si varianta ta cu piersici. Felicitari si o zi minunata!

    VálaszTörlés
  5. Fantasztikus, csorog a nyálam

    VálaszTörlés
  6. Isteni, imádom én is, próbáljátok ki cukros darált mákba forgatva is!!!!!!!!

    VálaszTörlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!