2014. január 14., kedd

Csirke nuggets házilag
















Jó ideje nem járok már gyors éttermekbe, de a chiken nuggets-et nagyon sokáig kedveltem és gyakran fogyasztottam is. Mióta azonban tüzetesebben utánanéztem, hogy milyen összetevőket is tartalmaz, hááát elment a kedvem a további fogyasztásától, így inkább kikísérleteztem az itthoni változatot. Nem kell szakács végzettséggel rendelkezni hisz meglepően egyszerű az elkészítése és így még biztos is lehetek benne, hogy 100 % szín húsból van mindenféle "adalékok" nélkül. A bundázott húsok elkészítéséhez mostanában nagyon népszerű a panko, vagy más néven japán zsemlemorzsa, ami nagyon finom ropogós bundát eredményez. Ez most nekem nem volt itthon, de egy ideje felfedeztem az extra könnyű rusztikus házi morzsát, ezzel is majdnem ugyanazt az eredményt lehet elérni. Nagyobb szemű, durvább textúrájú, mint a hagyományos morzsa, de pont ettől lesz a benne készített étel légiesen könnyű. A morzsába karakteres ízű kemény sajtokat is kevertem és a felébe illatos kakukkfüvet tettem. Mindkét változat nagyon ízlett. A panírhoz még lehet keverni édes vagy csípős pirospaprikát, csirke fűszersót. Én a húst előző este tejben áztattam, ez a mozzanat ki is hagyható, de ha finom omlós végeredményt szeretnénk kapni, akkor ne spóroljunk ezen. A ropogós húsokat kínálhatjuk sült burgonyával vagy jól illik hozzá a coleslaw saláta is. Mártogatósként mézes-mustáros, csípős ketchupos vagy barbecue szószt kínáljunk mellé, de az édes-savanyú mártás is rendkívül jól illik hozzá.


Elkészítési idő: 30 perc
Pihentetés: 4-8 óra


Csirke nuggets házilag

Hozzávalók:

  • 1 kg csirkemellfilé
  • 1,5-2 dl tej
  • 3 g fokhagyma
  • frissen őrölt bors

panírozáshoz:

  • 1 bögre liszt
  • 2 tojás
  • 1 bögre panko morzsa
  • 2-3 ek parmezán
  • 2-3 ek cheddar
  • 1/2 tk só
  • (kakukkfű) 

mézes-mustáros szósz:

  • 3 ek dijoni mustár
  • 2 ek majonéz
  • 2 ek méz

csípős ketchupos szósz:

  • 4-5 ek ketchup
  • 2 ek majonéz
  • ízlés szerint chili szósz

Elkészítése:

  1. A csirkehúst falatnyi darabokra vágjuk, egy tálba tesszük. Sózzuk, borsozzuk, rányomjuk a fokhagymát, jól összeforgatjuk, majd felöntjük annyi tejjel, amennyi ellepi. Néhány órára, de még jobb, ha egy éjszakára a hűtőbe tesszük.
  2. A panírhoz egy tálba öntjük a panko morzsát, hozzáreszeljük a kétféle sajtot és hozzáadunk 1/2 teáskanál sót. ( + zöld fűszerek, ami lehet: oregano, kakukkfű, vagy olasz fűszerkeverék)
  3. A húsokat kiszedjük a fokhagymás tejből, lecsepegtetjük, papírtörlőn leszárítjuk, lisztbe, felvert tojásba végül a sajtos/fűszeres morzsába forgatjuk.
  4. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, amit ecsettel vékonyan megolajozunk, rárakosgatjuk a bepanírozott húsokat, olajjal vékonyan megspricceljük a tetejüket is.
  5. 200C-os sütőben kb 20-25 perc alatt megsütjük.
  6. A kétféle mártogatóshoz külön-külön összekeverjük a hozzávalókat.
  7. A megsült nuggets-ok mellé sült burgonyát és a mártogatósokat kínáljuk, de a coleslaw saláta is nagyon jól illik hozzá.    







12 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta, én is szoktam sütni. Viszont csak sima morzsával. Pankót hol szoktál venni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kriszti, a Vámház körúti Ázsia Bt-nél. De talán a Culinárisban is van.

      Törlés
  2. Nagyon finom lehetett, mindkét szósszal. A bundája is nagyon jól néz ki! Én csak házi morzsát szoktam használni, már vagy húsz éve :-) itthon szárítjuk és daráljuk. Abban is vannak nagyobb szemek, de van amikor kiszitálom, ha finomabbat szeretnék....

    VálaszTörlés
  3. Isteni lehet, már éhes is lettem ;-) Csodásak a képeid, imádom őket :-)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon guszta, legszívesebben most sütnék egy adagot....:) ezt a morzsát viszont nem ismerem, csak annyiban más, hogy durvább szemű ? A képeid gyönyörűek, de ezt már tudod, mindig csodálom őket ! :)

    VálaszTörlés
  5. Katalin, a házi morzsánál nincs jobb, de nálunk sosincs annyi maradék, hogy morzsát készítsek belőle.

    Andrea, köszönöm! Próbáld ki egyszer, a gyerkőcök nagyon szokták szeretni, a panírja meg ezerféleképpen variálható.

    Mariann, nem csak durvább, szárazabb is, így nem szívja magába az olajat, ettől lesz ropogós. Köszönöm szépen a dicséretet!
    pld. itt is kapható:
    http://www.culinaris.hu/item/lobo-panko-zsemlemorzsa-200g

    VálaszTörlés
  6. Nagyon szépek a képeid, kínálják magukat a kis nuggettek:) A gyerekeim kedvence, még segíteni is hajlandóak érte. Aki ilyen finomat tud otthon készíteni, minek is járjon gyorsétterembe, mondjuk mi sem járunk:)

    VálaszTörlés
  7. Guszták nagyon! Mi is szeretjük csak legyen jó sok belőle:-)

    VálaszTörlés
  8. Mi is ritkán járunk gyorsétkezdébe, bár Csenge mostanában egyre gyakrabban kéri! :) Nagyon guszták a kis csirkefalatkák, nekem bármelyik öntettel ízlene! :)

    VálaszTörlés
  9. Nea, ezt nagyon szeretném! A fotók is csodaszépek! :)

    VálaszTörlés
  10. Macskanyelv, biztos vagyok benne, hogy ízlene. Nálunk sokszor van terítéken, ha gyorsan szeretnék valami igazán finomat.

    VálaszTörlés
  11. Kedves Nea, Ma elkészítettem, saját, házi pankóval és a két mártogatóssal együtt. Isteni lett, nagyon ízlett a családnak. Köszönöm szépen a receptet! A végeredményt megtekintheted a blogon :-)

    VálaszTörlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!