2014. január 30., csütörtök

Fokhagymás sült tarja hagymás törtburgonyával, párolt lilakáposztával













Recept nem is nagyon kell, hisz húst sütni és krumplit főzni mindenki tud, nagy varázslatok nincsenek ennek az ételnek az elkészítésében. Inkább csak ötletadásnak szánom. Igazán laktató, férfigyomorba való étek. Nekünk az egyik kedvenc téli fogásunk, gyakran készül többféle módon. Sajnos egyáltalán nem illeszthető be a diétás étrendbe, de hát télen, a hideg ellen néha kellenek a plusz kalóriák is. Van amikor karajból készítem, úgy light-osabb egy kicsit, de akkor a hús is szárazabb. Tarjából omlósabb, szaftosabb, ízesebb a végeredmény. Csak arra kell nagyon vigyázni, hogy a húst a kellő pillanatban vegyük ki a sütőből, ne száradjon ki, mert akkor ehetetlen "cipőtalp" lesz a végeredmény. Én most a legegyszerűbben, fokhagymásan készítettem el, de van amikor a húst gazdagon befűszerezem, esetleg előtte nap bepácolom és úgy sütöm meg. A párolt káposztát is lehet variálni, almával, aszalt szilvával vagy egy kis vörösborral megbolondítani.


Elkészítési idő: 60 perc


Fokhagymás sült tarja törtburgonyával, párolt lilakáposztával


Hozzávalók:
  • 1 kg tarja (nálam csontos)
  • 6-8 gerezd fokhagyma
  • zsír
  • frissen őrölt bors

hagymás tört burgonya:

  • 1 kg burgonya
  • 1 nagy vöröshagyma
  • zsír

párolt lilakáposzta:

  • 1 kg lilakáposzta
  • 1 vöröshagyma
  • zsír
  • cukor
  • (balzsam)ecet

Elkészítése:

  1. A tarját szeletekre vágjuk, enyhén kiklopfoljuk, inas részeket átvágjuk, hogy süléskor a hús ne ugorjon össze. Mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk.
  2. A hússzeleteket tepsibe tesszük, kevés zsírt adunk hozzá, aláöntünk 1 dl vizet, a fokhagymagerezdeket hozzádobjuk. Fóliával letakarva sütőbe tesszük.
  3. Fél óra múlva a megpuhult fokhagymagerezdeket egy kanálhát segítségével elkenjük a hússzeletek mindkét oldalán, a tepsit lefóliázva visszatoljuk a sütőbe.
  4. Amikor a hús megpuhult a fóliát levesszük, a hússzeleteket pirosra sütjük.
  5. Közben elkészítjük a hagymás törtburgonyát: a meghámozott, felkockázott burgonyát enyhén sós vízben puhára főzzük, leszűrjük. Egy másik edényben kevés zsiradékon megpuhítjuk a finomra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a főtt burgonyát, burgonyatörővel összenyomkodjuk, összekeverjük, ha kell még sózzuk.
  6. Párolt lilakáposztához leszedjük a káposzta külső, sérült leveleit, negyedeljük, torzsáját  kivágjuk, vékony laskákra felaprítjuk. Egy edényben zsírt hevítünk, kevés cukrot karamellizálunk rajta, rátesszük a felkockázott vöröshagymát, megpároljuk, beleforgatjuk a lilakáposztát, sóval, köménnyel fűszerezzük, kevés vízzel, fedő alatt roppanós-puhára pároljuk. Ha szükséges a vizet menet közben pótoljuk Az ecetet csak a vége felé adjuk hozzá, átkeverjük.








3 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta, nagy családi kedvenc nálunk is! :) És nem is gondoltam volna, de a blogon ez az egyszerű húsétel a legnépszerűbb bejegyzés! :)

    VálaszTörlés
  2. Szuper fotók ismét :) Nálunk kötelezően meggyszósz is jár hozzá! :)

    VálaszTörlés
  3. Én a tarját olajos,fűszeres pácpan 1 napig érlelem,konfitálva sütöm meg egyben . Omlós,ízletes hús az eredmény és a maradékot fóliába csavarva,lehűtve gyönyörűen lehet másnap szeletelni . A hagymás krumplit így készítem : egyben főtt krumpli,megpucol,nokedli szaggató másik oldalán lereszel,hagymát olajon megpirít,reszelt krumplit rátesz és lepirít ! Isteni !

    VálaszTörlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!