Elkészítési idő: 60 perc
Fokhagymás sült tarja törtburgonyával, párolt lilakáposztával
Hozzávalók:
- 1 kg tarja (nálam csontos)
- 6-8 gerezd fokhagyma
- zsír
- só
- frissen őrölt bors
hagymás tört burgonya:
- 1 kg burgonya
- 1 nagy vöröshagyma
- zsír
- só
párolt lilakáposzta:
- 1 kg lilakáposzta
- 1 vöröshagyma
- zsír
- cukor
- só
- (balzsam)ecet
Elkészítése:
- A tarját szeletekre vágjuk, enyhén kiklopfoljuk, inas részeket átvágjuk, hogy süléskor a hús ne ugorjon össze. Mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk.
- A hússzeleteket tepsibe tesszük, kevés zsírt adunk hozzá, aláöntünk 1 dl vizet, a fokhagymagerezdeket hozzádobjuk. Fóliával letakarva sütőbe tesszük.
- Fél óra múlva a megpuhult fokhagymagerezdeket egy kanálhát segítségével elkenjük a hússzeletek mindkét oldalán, a tepsit lefóliázva visszatoljuk a sütőbe.
- Amikor a hús megpuhult a fóliát levesszük, a hússzeleteket pirosra sütjük.
- Közben elkészítjük a hagymás törtburgonyát: a meghámozott, felkockázott burgonyát enyhén sós vízben puhára főzzük, leszűrjük. Egy másik edényben kevés zsiradékon megpuhítjuk a finomra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a főtt burgonyát, burgonyatörővel összenyomkodjuk, összekeverjük, ha kell még sózzuk.
- Párolt lilakáposztához leszedjük a káposzta külső, sérült leveleit, negyedeljük, torzsáját kivágjuk, vékony laskákra felaprítjuk. Egy edényben zsírt hevítünk, kevés cukrot karamellizálunk rajta, rátesszük a felkockázott vöröshagymát, megpároljuk, beleforgatjuk a lilakáposztát, sóval, köménnyel fűszerezzük, kevés vízzel, fedő alatt roppanós-puhára pároljuk. Ha szükséges a vizet menet közben pótoljuk Az ecetet csak a vége felé adjuk hozzá, átkeverjük.
Nagyon guszta, nagy családi kedvenc nálunk is! :) És nem is gondoltam volna, de a blogon ez az egyszerű húsétel a legnépszerűbb bejegyzés! :)
VálaszTörlésSzuper fotók ismét :) Nálunk kötelezően meggyszósz is jár hozzá! :)
VálaszTörlésÉn a tarját olajos,fűszeres pácpan 1 napig érlelem,konfitálva sütöm meg egyben . Omlós,ízletes hús az eredmény és a maradékot fóliába csavarva,lehűtve gyönyörűen lehet másnap szeletelni . A hagymás krumplit így készítem : egyben főtt krumpli,megpucol,nokedli szaggató másik oldalán lereszel,hagymát olajon megpirít,reszelt krumplit rátesz és lepirít ! Isteni !
VálaszTörlés