A kuglófról érdekes módon nekem először nem a hófehérre mosott, patyolat tisztaságú, ropogós köténykét viselő, ősz hajukat kendőbe rejtő nagymamák jutnak eszembe, hanem a régi filmeken látható századeleji polgári családok otthonai, ahol délutánonként a cserfes személyzet felszolgálja a porcukorfelhőbe burkolózott vanília illatú kalácsfélét a vendégeknek a forró habos kakaó mellé. Na, valahogy ma is ez a kép villant fel lelki szemeim előtt, így muszáj volt kuglófot sütnöm. Olyan igazit, foszlósat, békebelit. Ezen az oldalon meg is találtam a megfelelő receptet, pont olyan lett a végeredmény amit vártam tőle. Tea vajjal, lekvárral megkenve, egy csupor mézes tejjel maga volt a mennyország.
Elkészítési idő: 45 perc
Foszlós kuglóf
Hozzávalók:
- 40 dkg liszt
- 2,5 dl langyos tej
- 4 ek cukor
- 2,5 dkg élesztő
- 1 tojás
- 5 dkg vaj vagy margarin
- 4 dkg keserű kakaópor
- 2 cs vaníliás cukor
- 1/2 kk só
Elkészítése:
- 1,5 dl langyos tejben 1 evőkanál cukorral felfuttatjuk az élesztőt.
- A lisztben elkeverjük a csipet sót, hozzáadjuk a tojást, a maradék 3 evőkanál cukrot és a felfuttatott élesztőt.
- Jól összedolgozzuk, majd hozzáadjuk a felolvasztott, de már nem meleg vajat, tovább dagasztjuk a tésztát.
- Kelni hagyjuk 30 percet.
- 1/2 dl forró tejben felolvasztjuk a kakaóport. A tésztát elfelezzük, az egyik felébe beledolgozzuk a kakaós masszát.
- A tésztákat kb 40-45 cm hosszú hengerré sodorjuk, összefonjuk, vajazott, lisztezett kuglóf formába tesszük. (Az én kuglóf formám 23 cm átmérőjű, 11 cm magas volt)
- Hideg sütőbe rakjuk, 180°C-ra állítjuk a sütőt. Ha elérte a hőfokot, onnantól számítva még 15-20 percig sütjük.
- 1/2 dl langyos tejben feloldjuk a vaníliás cukrot, meglocsoljuk vele a kuglófot és még 5 percre visszatesszük a sütőbe.
- A megsült kuglófot kicsit állni hagyjuk, rácsra borítva kihűtjük, porcukorral megszórjuk a tetejét.
Gyönyörű kuglófot sütöttél. "Vajjal, lekvárral megkenve, egy csupor langyos mézes tejjel...." na itt már jó nagyokat nyeltem, és megfogadtam hogy én is kuglófot fogok sütni. :) Nekem a kuglófról a nagymamám jut eszembe, mert Ő annyira finomat tudott sütni. Emlékszem sok mazsola volt benne, és mindig kakaóval ettük reggelire.
VálaszTörlésMilyen gyönyörű foszlós, csodásan néz ki! :) A fürjtojásos kalácszsemléért cserébe viszem a kuglófreceptedet! :D
VálaszTörlésNea de csodaszép ez a kuglóf!! Az utolsó kinagyított fotón igazán jól látszik, mennyire finom foszlós. Hmmm, de jó lenne holnap reggelire. :P
VálaszTörlésNagyon szép lett!
VálaszTörlésMár előttem magasztalták, mást én sem tudok írni: egyszerűen csodálatos! Kívül-belül perfect!!!
VálaszTörlésCsodaszép!!! Imádom a kuglófokat, nemhiába készítettem én is a napokban. :)
VálaszTörlésÉpp ma mondtam a Kutyafülnek, hogy élesztős tésztájú kuglófot még sose sütöttem, úgyhogy itt az ideje. A tiéd nagyon szép. :)
VálaszTörlés