Nem, ez nem az arabok jól ismert hummusza, de nagyon hasonlít rá. Alapvetően egy zöldséges csicseriborsókrém, ami nagyon jó reggelire-vacsorára, vendégvárónak vagy előétel gyanánt. A csicseriborsó önmagában elég jellegtelen ízvilággal bír, ezért bátran lehet a fűszerezéssel kísérletezni. Most sütőben megsütött zöldségeket és krémesre puhult sült fokhagymát adtam hozzá. Egy nagyon-nagyon finom, tartalmas és ízletes szendvicskrém kerekedett belőle. A csicseriborsót érdemes rendszeresen az étrendünkbe csempészni, mert nagy a fehérje, ásványi anyag és rost tartalma, viszont alacsony a zsírtartalma. Cukorbetegeknek, sportolóknak különösen ajánlott. Ha nem konzervből készítjük, akkor előző este áztassuk be a száraz csicseriborsót és másnap főzzük puhára, a továbbiakban ugyanúgy használható, mint a konzerv. Én most idő híján a gyorsabb megoldást választottam.
Elkészítési idő: 45 perc
Pihentetés: 1-2 óra
Csicseriborsó szendvicskrém
Hozzávalók:
- 40 dkg konzerv csicseriborsó
- 1 kisebb piros kaliforniai vagy kápia paprika
- 1 kisebb cukkini
- 5-6 g fokhagyma
- chili (elmaradhat)
- olívaolaj
- citromlé
- nagy csipet kakukkfű
- só
- frissen őrölt bors
- pirospaprika
Elkészítése:
- A megmosott cukkinit és a paprikát darabokra vágjuk és a gerezdekre szedett, de héjában hagyott fokhagymával együtt tepsibe rakjuk. Kevés olívaolajjal meglocsoljuk, 180°C-on addig sütjük, míg a zöldségek megpuhulnak.
- A fokhagymát ne égessük meg, mert keserű lesz, vegyük ki előbb, ha már tapintásra puha.
- A megsült zöldségeket és fokhagymát hagyjuk teljesen kihűlni.
- A csicseriborsót szűrőbe tesszük, leöblítjük, lecsepegtetjük.
- Hozzáadjuk a kihűlt zöldségeket, a héjából kinyomkodott krémes fokhagymát, chilit, citromlevet és a fűszereket.
- Botmixerrel pürésítjük, annyi olívaolajat adva hozzá, amennyitől krémes állagú lesz.
- A krémet tálba kanalazzuk, egy kanál hátával elsimítjuk, néhol mélyedéseket nyomunk bele, meglocsoljuk olívaolajjal, meghintjük pirospaprikával.
- Néhány órát hűtőben hagyjuk, míg összeérnek az ízek.
- Friss kenyérre vagy pirítósra kenve fogyasztjuk.
- Lepénykenyérrel, pitával vagy zöldségek mellé mártogatósként is kínálhatjuk.
Azt a paprikás szivecskés szendvicset kérném. Habár látom beleharaptál... kennél nekem egy újat? :o))) Guszta!
VálaszTörlésÉn is jelentkeznék egy szeletért :))
VálaszTörlésAz enyém most lett kész! Még várjuk amíg az ízek összeérnek!!!!! Bár már így is csodálatos!!!! Köszönöm a receptet örülök,hogy rátaláltam!!!! :) :) :)
VálaszTörlésSzuper!!!!!!!!!!!
VálaszTörlésIlona, örülök, hogy elnyerte a tetszésedet a recept. Egészségetekre!
Törlés