Az egyik nagyon nagy kedvencem ez a fűszeres joghurtban pácolt, tradicionális indiai sült csirke étel. A joghurtos páctól szaftosra, omlósan puhára érlelődik a hús, a hozzáadott fűszerek pedig csodás, aromás ízzel gazdagítják. Indiában egy magas hőmérsékletű agyag sütőalkalmatosságban, kemencében (tandoor) sütik ezt az ételt, de nálunk ennek hiányában sütőben vagy grillen is elkészíthető. Éttermekben a jellegzetesen piros színét ételfesték hozzáadásával érik el, de én ezt most inkább kihagytam. Naan kenyér helyett currys vagy kurkumás rizzsel, pitával is tálalható, de a raitát semmikép se hagyjuk el mellőle, a forró, fűszeres hús és a hűvös raita találkozása különleges ízélmény. A sokféle hozzávaló ellenére nem egy bonyolult étel, kezdőknek is bátran ajánlom, kerti partikhoz, vendégváráshoz is ideális, de izgalmas, ízletes hétköznapi ebédként vagy vacsoraként is tálalhatjuk.
Tüzes tandoori csirke naan kenyérrel, joghurtos-gyömbéres uborka raitával
Hozzávalók:
2 személyre
tandoori csirke
- 1 nagy csirkemell filé
- 3 dl sűrű görög joghurt
- 1/2 citrom leve
- 3-4 g zúzott fokhagyma
- diónyi friss reszelt gyömbér
- 1 ek tandoori masala fűszerkeverék ( vagy 1 ek garam masala + csipet fahéj + ízlés szerinti chili paszta)
- 1 ek pirospaprika
- 1 kk őrölt római kömény
- 1 kk őrölt koriander
- 1 kk kurkuma
- 1 kk cayenne bors
- só
- frissen őrölt bors
- 1-2 ek olívaolaj
joghurtos-gyömbéres uborka raita
- 2 db ( kb 50 dkg) kígyóuborka
- 4 dl sűrű görög joghurt
- körömnyi friss gyömbér
- 2 g zúzott fokhagyma
- késhegynyi őrölt római kömény
- só
- frissen őrölt bors
- néhány csepp citromlé
- csipetnyi cayenne bors
naan kenyér receptje: ITT található
Elkészítése:
- A csirkemellet nagyobb kockákra vágjuk.
- A pác hozzávalóit összekeverjük, a húst bepácoljuk, letakarva 4-5 órára, de még jobb, ha egy éjszakára, hűtőbe tesszük.
- Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, beletesszük a húst a páccal együtt, 200C-os sütőben, néha átforgatva, kb 15 perc alatt készre sütjük.
- Az uborka raitához meghámozzuk az uborkákat, magjaikat kiskanállal kivájjuk, a húsát nagy lyukú reszelőn lereszeljük, sózzuk, 1/4 - 1/2 órát állni hagyjuk, míg levet enged.
- A joghurtba belenyomjuk a fokhagymát, belereszeljük a gyömbért, hozzáadjuk a fűszereket és a citromlevet, beleforgatjuk a levétől kifacsart uborkát.
- A raitát tálkába tesszük, tetejét csipetnyi cayenne borssal meghintjük, jól behűtjük.
- A naan kenyeret a leírás szerint elkészítjük, frissen kisütve tálaljuk a tüzes, fűszeres csirke mellé.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!