2017. szeptember 22., péntek

Szicíliai kenyér (Pane Siciliano)













Már nem emlékszem, hogy honnan és mikor jegyzeteltem ki ennek a kenyérnek a receptjét, de a lényeg, hogy a napokban a kezembe került és azon nyomban meg is sütöttem, mert szerencsére volt hozzá itthon minden alapanyag. Valami csodálatosan foszlós és puha a tésztája, mennyei az illata és rabul ejtő az olaszos ízvilága. Langymelegen szinte abbahagyhatatlan a fogyasztása, teavajjal megkenve, szalámival, sajttal vagy csak magában is rendkívül finom. A látszat ellenére nem nehéz elkészíteni. A megtöltött, feltekert tésztát "S" alakúra kell meghajlítani, valószínűleg ez jelképezi a recept névadóját, Szicíliát. Nagyon jó kenyér-féle, sokszor fogom még készíteni más töltelékkel kipróbálva ill. töltelék nélkül is.


Szicíliai kenyér (Pane Siciliano)

Hozzávalók:

kovász:

  • 1/2 dl tej
  • 1 mk cukor
  • 1/4 kocka ( 1,2 gr) friss élesztő

tészta:

  • 35 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 2 ek olívaolaj
  • 3/4 csésze langyos víz
  • kovász
  • 1 kk só

töltelék:

  • 5-6 szem olajban eltett aszalt paradicsom
  • 2 ágacska friss bazsalikom
  • 5 dkg puha vaj
  • 5 dkg reszelt sajt


tetejére:

  • 1 tojássárgája
  • szárított oregánó




Elkészítése:

  1. Langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt.
  2. A többi alapanyagot hozzáadva lágy kenyértésztát gyúrunk, kidagasztjuk.
  3. A tésztát tálba tesszük, tetejét megszórjuk liszttel, letakarva duplájára kelesztjük.
  4. Lisztezett felületen átgyúrjuk, téglalap alakúra kinyújtjuk.
  5. Megkenjük a puha vajjal, rászórjuk az apróra vágott aszalt paradicsomot és bazsalikomot, rászórjuk a reszelt sajtot.
  6. Szorosan feltekerjük, mint a bejglit.
  7. Éles késsel - a két végét kihagyva - középen végig vágjuk a tekercset.
  8. S alakban meghajlítjuk a tésztát.
  9. Letakarva még 15 percet pihentetjük.
  10. Tojássárgájával lekenjük, a csiga végeit megszórjuk oregánóval.
  11. Előmelegített 180°C-os sütőben kb 35-40 percig sütjük. (sütőfüggő!)








4 megjegyzés:

  1. Nagyon szép kenyér, még eddig nem találkoztam ezzel a recepttel de ezt szerintem gyorsan pótlom:)

    VálaszTörlés
  2. De nagyon guszta, jól jönne belőle egy-két szelet a vasárnapi reggelihez :-)
    Az én sütőm sajnos nem nagyon szeret kenyérféléket sütni :-( különben elkészíteném...

    VálaszTörlés
  3. Katalin, kicsit közelebb laknál szívesen megsütném Neked.

    VálaszTörlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!