2017. szeptember 29., péntek

Tökös-mákos pite


















Ennek az őszi pitének van egy "intelligens" tulajdonsága, nevezetesen, hogy nem kell tésztát gyúrni hozzá, csak az alapanyagokat összekeverni, beleszórni a tepsibe és a sütés során szépen kialakul a tésztaréteg. Gyors, mert a sütőtököt sem kell előre megsütni és a mákot sem kell felfőzni, csak rétegezni mindent és a sütőbe tolva, előbb-utóbb süti lesz belőle. Hidegen is finom, de ajánlatos még langymelegen elfogyasztani, mert a sok szaftos tölteléktől hamar átázik a vékony tésztaréteg. Aki szereti a mákot ill. a sütőtököt, annak ez a párosítás biztosan ízleni fog.     

Tökös-mákos pite

Hozzávalók:
kb 20x30cm-es tepsihez

tészta:

  • 20 dkg rétesliszt
  • 15 dkg porcukor
  • 1/2 cs sütőpor
  • csipet só

töltelék:

  • 80 dkg (édes) sütőtök
  • 15 dkg darált mák
  • 7 dkg porcukor
  • 1 citrom reszelt héja

tetejére:

  • 2,5 dl tej
  • 2 tojás
  • 5 dkg vaj
  • 2 cs vaníliás cukor


Elkészítése:

  1. A sütőt előmelegítjük 170°C-ra.
  2. Egy kisebb tepsit kibélelünk szilikonos sütőpapírral.
  3. Egy tálban összekeverjük a lisztet, porcukrot, sütőport, sót, a felét beleszórjuk a tepsibe. (én kanál hátával kicsit elegyengettem)
  4. A tököt reszelő durva fokán lereszeljük. 
  5. Rászórjuk a lisztes keverékre, elsimítjuk.
  6. Meghintjük a cukorral, citromhéjjal összekevert darált mákkal, rászórjuk a maradék lisztes keveréket.
  7. Összelangyosítjuk - de nem forraljuk! - a tejet, vajat, felvert tojásokat és a vaníliás cukrot.
  8. Ráöntjük a tészta tetejére.
  9. Sütőbe tolva kb 45-50 percig sütjük (a sütési idő tájékoztató jellegű, sütőfüggő!)
  10. Porcukorral meghintve kínáljuk.



Forrás, némi változtatással ITT.





2 megjegyzés:

  1. Ó de jó is lenne most egy szeletke, nagyon guszta!

    VálaszTörlés
  2. Évi, legközelebb küldök belőle.

    VálaszTörlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!