2017. december 30., szombat

Apró sajtos falatkák



















Míg karácsonykor az édes, szilveszterkor inkább a sós sütik kelendőbbek nálunk. Apróbb, ropogós "partyfalatkákat" szeretek ilyenkor készíteni, mert az alkohol mellé jól jönnek a falatnyi harapnivalók. Csak kirakom az asztalra, aztán jártunkban-keltünkben elkapkodjuk a tányérról. Érdemes karakteresebb ízvilágú sajtot vagy sajtokat használni hozzá, a tetejére szórt különböző magocskák pedig plusz ízzel gazdagítják. Gyorsan elkészülő, egyszerű sós rágcsa, ideális ó-évbúcsúztató.   


Apró sajtos falatkák

Hozzávalók:
2 gáztepsinyi adaghoz

  • 15 dkg liszt
  • 6 dkg vaj
  • 20 dkg reszelt sajt (nálam cheddar és edámi vegyesen)
  • 3-4 ek tejföl
  • 1/2 ek só

tetejére:

  • 1 felvert tojás
  • magvak (nálam: szezám, kömény, mák)

Elkészítése:

  1. A liszthez adjuk a sót, felkockázott puha vajat, összemorzsoljuk, hozzáadjuk a sajtot, ezzel is összemorzsoljuk, majd annyi tejföllel összegyúrjuk, hogy összeálljon a tészta.
  2. Folpackba csomagolva 20 percre a hűtőbe tesszük.
  3. A tésztát enyhén lisztes felületen 3 mm vastagságúra nyújtjuk, tetszőleges, kicsi alakzatokkal kiszúrjuk.
  4. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, tetejét lekenjük felvert tojással, megszórjuk magvakkal, előmelegített 175°C-os sütőben  kb 15-20 perc alatt (sütőfüggő!) ropogósra sütjük.








4 megjegyzés:

  1. Nem maradt ki a receptből az élesztő vagy a sütőpor? Én is tegnapelőtt tettem közzé a blogomban egy sós mákosat, de abba kellett sütőpor.

    VálaszTörlés
  2. Boldog új évet Neked és családodnak! Ilyen finom ropogtatni valókkal biztos meglesz :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen a családtagok nevében is.

      Törlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!