2017. december 13., szerda

Karácsonyi kuglóf
















Igazi békebeli, házias süti a kuglóf. Én is gyakran sütöm, azt szeretem benne, hogy számtalan módon készíthető, elegáns desszert. Jó a reggeli kávé mellé vagy a délutáni habos kakaóhoz, vendégváráshoz, ünnepekhez, valójában minden alkalomra elkészíthető. Nálunk már évek óta a karácsonyi sütikínálathoz is hozzátartozik. Ez a kuglóf nem az a pihe-puha fajta, kicsit tömörebb a textúrája, de ízletes falatozni való, az aszalványok teszik ünnepivé. Kívülről is kapott egy látványosabb díszítést, ezzel meghitt, ünnepi hangulatot idézve a megterített asztalon.

       
Karácsonyi kuglóf

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt (nálam fele rétesliszt)
  • 1,5 dl tej
  • 2 dkg élesztő
  • 1 tk cukor
  • 12 dkg puha vaj vagy margarin 
  • 10 dkg porcukor
  • 1 vaníliás cukor
  • 1 csapott mk só
  • 1 egész tojás
  • 3 tojássárgája
  • 1 kezeletlen citrom reszelt héja
  • 5 dkg aszalt áfonya
  • 5 dkg aszalt sárgabarack
  • 5 dkg kandírozott narancshéj
  • 5 dkg kandírozott vegyes gyümölcsmix
  • 2 ek rum

cukormáz:

  • 20 dkg porcukor
  • kb 0,5 dl frissen facsart narancslé

Elkészítése: 

  1. Langyos cukros tejben megfuttatjuk az élesztőt.
  2. A lisztet mély tálba szitáljuk, közepébe mélyedést készítünk.
  3. A puha vajat habosra keverjük a sóval és a cukrokkal, beledolgozzuk a tojást és a tojássárgákat.
  4. A felfutott élesztőt és a cukros tojást a liszt közepébe öntjük, fakanállal jól összekeverjük.
  5. Hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, rumot.
  6. A szárított és kandírozott gyümölcsöket kevés liszttel összeforgatjuk, majd a tésztába egyenletesen elkeverjük.
  7. Egy kisebb kuglófformát kivajazunk, kilisztezünk, beleöntjük a tésztát, meleg helyen, letakarva duplájára kelesztjük. 
  8. Előmelegített 180°C-os sütőben kb 50 perc alatt megsütjük (sütőfüggő, tűpróba!)
  9. Ha sütés közben a teteje túlságosan pirulna egy fehér papírlappal letakarjuk, nehogy megégjen.
  10. A sütőből kivéve, rácsra téve hagyjuk kihűlni.
  11. Ha kihűlt, bevonjuk a cukormázzal, amihez a porcukrot összekeverjük a frissen facsart narancslével. (vigyázzunk, ne legyen túl folyós, inkább kicsit sűrűbbre készítsük)
  12. Aszalt és friss gyümölcsökkel, vágott pisztáciával díszítjük.

TIPP:

- Diót, mogyorót, mandulát, mazsolát, csokidarabokat és illatos fűszereket - fahéj, szegfűszeg,   
   kardamom, gyömbér, mézeskalács fűszerkeverék - is keverhetünk a tésztába.
- Tetejét vaníliás porcukorral meghintve is kínálhatjuk.








7 megjegyzés:

  1. Csodás látvány az ízéről már nem is beszélve mert az biztos nagyon finom!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagy dicséretet kaptam érte, mindenkinek tetszett a családban.

      Törlés
  2. Csodás! Nagyon mutatós és persze finom lehet! Szép karácsonyi hangulatot áraszt :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen a kedves szavakat!

      Törlés
  3. Drága Nea! Régen jártam már nálad, de most volt egy kis időm, és megnézegettem az utóbbi néhány hónapban feltett receptjeidet. Csodásak! Sok olyan van köztük, amit örömmel megkóstolnék. :) A fotóid is nagyon hangulatosak. :) Azt hiszem, sűrűbben be kell néznem hozzád a jövőben. :D

    Ezúton kívánok Neked békés, szeretettel teli karácsonyt és egy boldogabb, nyugodtabb, eredményes új évet! Sok puszi: Gabi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága Gabi! Nagyon örültem, hogy írtál és köszönöm a kedvességedet. Én is kívánok Neked áldott, békés, meghitt ünnepeket, csupa jó és szép dolgot az új esztendőben!

      Törlés
    2. Köszönöm szépen! :) Puszi! :)

      Törlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!