2017. december 3., vasárnap

Diós gurábli















Ma van advent (eljövetel) első vasárnapja, kezdetét veszi a karácsonyi időszakra történő lelki felkészülés 4 vasárnapon át tartó időszaka. Ma kell meggyújtani az első gyertyát az adventi koszorún, mely a keresztényeknél 4 lila és 1 rózsaszín gyertyából áll. A lila szín a bűnbánást és a megtérést, míg a rózsaszín az örvendezést jelképezi, melyet a harmadik (öröm)vasárnapon kell meggyújtani. Minden gyertya szimbolikus jelentéssel bír: 1. hit, 2. remény, 3. öröm, 4. szeretet. Manapság már nem ragaszkodunk a hagyományos színekhez és formákhoz sem, inkább ahhoz, amit maga a koszorú jelképez. Amikor a 4. vasárnapon mind a négy gyertyánk lángja egyszerre ragyog, elérkezett a karácsony és boldogan ünnepelhetjük a kis Jézus születését.

Rátérve a mai sütire: egy egyszerű, de ízletes, karácsonyra jellemző édességgel szerettem volna megtölteni a süteményes dobozomat advent első vasárnapjára, ehhez egy régi kis füzetben találtam rá a receptre. Sváb eredetű, linzerszerű édes teasüteményként volt feltüntetve. Már javában az elkészítés közepénél jártam, mikor hirtelen olyan ismerős lett valahonnan. Csak amikor már kisültek a sütik, akkor jöttem rá, hogy ez bizony ici-pici eltérésekkel a preckedli receptje, amit gyakran ettem gyerekkoromban. Egy kicsit sem bántuk, hogy elkészült, mert nagyon finom lett, olyannyira, hogy mára már az egyik dobozzal el is fogyott, még langymelegében. A másik doboznak talán lesz esélye megérni a karácsonyt, mert ez a süti állásában még finomabbá is tud válni. Kiadós, ízletes, a leírt mennyiségből nálam 4 gáztepsinyi süti lett.     

Diós gurábli

Hozzávalók:

tészta:

  • 50 dkg liszt
  • 15 dkg puha zsír
  • 10 dkg puha vaj vagy margarin
  • 2-3 ek tejföl
  • 1 egész tojás
  • 1 tojássárgája
  • 20 dkg cukor
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 1 kezeletlen citrom reszelt héja
  • 1 cs sütőpor

tetejére:

  • 15 dkg durvára vágott dió
  • 10 dkg cukor - vagy ízlés szerint 
  • 1 tojásfehérje

Elkészítése:
  1. A lisztbe beletesszük a sütőport, csipet sót és összedolgozzuk a zsiradékkal.
  2. A többi hozzávalóval tésztát gyúrunk.
  3. Folpackba csomagolva 1 óra hosszára a hűtőbe tesszük.
  4. Lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk a tésztát, - sütéskor a sütőpor miatt megdagadnak - majd különböző (karácsonyi) formákkal kiszaggatjuk.
  5. A tojásfehérjét enyhén felverjük, megkenjük a tésztát, tetejét megszórjuk a cukros dióval.
  6. Sütőpapíros tepsibe rakjuk a sütiket.
  7. Előmelegített 180°C-os sütőben kb 12-15 perc alatt (sütőfüggő!) addig sütjük, míg éppen csak színesedni kezd a tészta széle.
  8. Néhány percig a tepsiben hagyjuk, mert még törékeny a tészta, majd rácsra téve teljesen kihűtjük.
  9. Fém dobozba tárolva hetekig eláll.






5 megjegyzés:

  1. Nagyon mutatós és igen finom lehet ez a különleges névvel ellátott süti! De ahogy látom lekvárral összeragasztottál kettőt-kettőt ugye?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem, nincs összeragasztva, csak a tálca tükrözi a süti alját, ezért tűnik úgy.

      Törlés
  2. Én is azt hittem, hogy lekvárral vannak összeragasztva, még irigykedtem is, hogy milyen szépen pontosan illik egymáshoz a két-két süti :-) és már el is képzeltem a sárgabaracklekvár és a dió együttes ízét :-) De így is nagyon finomak lehetnek!
    Az adventi asztali díszed is nagyon szép, mutatós és különleges!

    VálaszTörlés
  3. Nem is rossz ötlet hozzá egy kis baracklekvár. Legközelebbi sütésnél ki is próbálom. Az adventi saját készítés, örülök, hogy tetszik.

    VálaszTörlés
  4. Imádom a preckedlit! Egyébként Anyukám linzer receptje ugyanez, mint itt nálad ennél a sütinél... annyira szeretem a finom házias ízét. :)
    De édes az adventi "koszorúd".

    VálaszTörlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!