2018. június 9., szombat

Nápolyi padlizsánkrém














A klasszikus erdélyi padlizsánkrémmel jó néhány évvel ezelőtt, vendégségben találkoztam először, ott kínálták előételként. Örök "szerelem" lett belőle, azóta már rengeteg félét kipróbáltam, a sült paprikást, majonézest, medvehagymást, aszalt paradicsomost, fetás-dióst és most sor került a krémsajtosra. Vitathatatlanul a nyár egyik legjobb étele, mindenkinek van saját változata és nagyon könnyű elkészíteni is. Mikor már elfogadható az ára, rendületlenül gyártom, mert nem tudjuk megunni. Van amikor nagyobb mennyiséget veszek, szabad tűzön, parázson sütöm meg, mert így kap egy enyhén füstös, grilles ízt is, majd dobozkákba téve kiadagolom és mehet a mélyhűtőbe. Így télen is elő tudom venni, amikor megkívánjuk a nyár ízeit. Nagyon finom valamilyen pirított magvas kenyérre kenve vagy pitával, naan kenyérrel, friss bagettel vagy frissen sült grissinivel is. Rengeteg kerti zöldséggel, salátával szoktuk fogyasztani. Bár az olívaolaj nagyon egészséges, de a padlizsánkrémhez én napraforgó olajat használok, tapasztalatom szerint az olívaolaj kissé "elnehezíti" a krémet. Az ízesítésnél arra vigyázzunk, hogy ne nyomjuk el túlságosan a padlizsán természetes, üde ízét. Azonnal is fogyaszthatjuk, de egy-két óra állás jót tesz neki, míg összeérnek az ízei.


Nápolyi padlizsánkrém

  • 2 db (kb 50-60 dkg) padlizsán
  • 10 dkg krémsajt
  • 3-4 ek olaj
  • 4-5 g fokhagyma 
  • citromlé - ízlés szerint
  • frissen őrölt bors

Elkészítése:

  1. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra
  2. A padlizsánokat megszurkáljuk, sütőpapíros tepsire tesszük.
  3. Kb 50 perc alatt - többször megforgatva - puhára sütjük, míg a héja kicsit megfeketedik.
  4. A megsült padlizsánokat egy edénybe tesszük, fóliával letakarjuk, kb 15-20 percet hagyjuk állni, a gőzben, míg felpuhul a héja. (platnin is megsüthetjük, de legjobb, ha nyáron a szabadban, parázson készítjük el.)
  5. Megtisztítjuk, húsát turmixgép vagy késes robotgép poharába tesszük, hozzáadjuk a felaprított fokhagymát, olajat, krémsajtot, citromlevet, sózzuk, borsozzuk.  
  6. Pépesre keverjük, ha kihűlt zárható üvegbe, majd felhasználásig a hűtőszekrénybe tesszük. 


Forrás: Frank Júlia




2 megjegyzés:

  1. A padlizsánkrémet mi is szeretjük, de általában csak hagyományos módon szoktam megkeverni, esetleg egy kis erős paprikakrémmel :-) Ami természetesen szintén házi készítésű :-)
    Nagyon finom lehet ez a mostani változatod is. Nagyon szép gusztán, tetszetősen tálaltad!
    Mi Erdélyben ettünk először, azóta is mindig kapunk reggelire, ha ott vagyunk. Az is nagyon finom, kicsit más, mint a miénk, mert én csak a sütőben tudom megsütni a padlizsánt, ők pedig szabad tűzőn....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, a szabad tűzön sült az igazi! Ha nincs rá lehetőség, akkor a gáztűzhely platniján sütöm meg a padlizsánt, akkor is kap egy kis "füstös" ízt. Elárulom, hogy én ezt egy kis chili pehellyel megszórva eszem.

      Törlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!