2018. június 19., kedd

Sós karamellás panna cotta diógrillázzsal




























Nagyon szeretem ezt a remegős, krémes, elegáns, Piemontéból származó olasz desszertet, mert annyiféle variációja van és még váratlan vendégek érkezése előtt is pikk-pakk összedobható. Szerencsére töretlen népszerűségnek örvend a családunkban, ezért igyekszem újabbnál újabb változatokat kipróbálni. Nálam az idénygyümölcsös öntet viszi a prímet, de mostanság egyre nagyobb teret hódítanak a sós változatok is. Zseniálisan egyszerű az elkészítése és az alaprecept birtokában kedvünkre variálhatjuk az ízeket. Ma erre a sós karamellás változatra esett a választásom, nem kell megijedni egyáltalán nem lesz sós ízű a végeredmény, a só inkább csak elmélyíti, kiemeli a karamell ízét. A ropogós grillázs viszont nagyon jól illik a selymes krémhez. Dió helyett mandulával, mogyoróval, kesudióval is elkészíthető. A receptben megadott mennyiség 4 kisebb pohárhoz elegendő, édesszájúak dupla mennyiséggel számoljanak.


Sós karamellás panna cotta diógrillázzsal

Hozzávalók:
4 kisebb vagy 2 közepes méretű pohárhoz

sós karamellás panna cotta:

  • 3 dl habtejszín
  • 1 dl tej
  • 10 dkg cukor
  • 1 tk vanília esszencia (vagy 1 rúd vanília)
  • 3 lapzselatin (vagy 7 gramm porzselatin)
  • 1 csipet tengeri só

diógrillázs:

  • 1/4 csésze cukor
  • 1/2 csésze dió

Elkészítése:

  1. A lapzselatinokat hideg vízbe áztatjuk, 10 percre félretesszük.
  2. Ezalatt elkészítjük a panna cottát: egy lábasba öntjük a tejszínt, tejet, vanília esszenciát, lassú tűzön felforraljuk.
  3. Közben egy másik, vastag aljú lábasba öntjük a cukrot, mérsékelt tűzön megkaramellizáljuk, de közben nem kevergetjük, inkább csak megrázogatjuk az edényt.
  4. Óvatosan hozzáöntjük a tejes-tejszínes keveréket, állandó kevergetés mellett megvárjuk, míg teljesen felolvad a karamell.
  5. Hozzáadjuk a kinyomkodott zselatint és a csipet tengeri sót, elkeverjük.
  6. A panna cottát poharakba vagy formákba öntjük, legalább 4-5 óra hosszára hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen. 
  7. A diógrillázshoz szintén felolvasztjuk a cukrot, beleszórjuk a diót, kanállal átkevergetjük, hogy a cukormáz mindenütt bevonja.
  8. Óvatosan átöntjük egy szilikonos sütőpapírral kibélelt tepsibe, elegyengetjük és hagyjuk teljesen kihűlni.
  9. A diógrillázst késes robotgépben durvára daráljuk, megszórjuk vele a kihűlt panna cották tetejét.   






2 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki, szívesen elkanalaznék az egyik pohárból :-) Nagyon szép képeket készítettél róla, úgyhogy biztos nagyon finom :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem nagyon ízlett ez az ízvilág. Fog még készülni máskor is.

      Törlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!