A kerámia tálkát és agyagkorsót a SütniFőzni Webáruház biztosította.
A bolti májkrém kiváltására próbálkozom a házi májas kencék elkészítésével. Szeretem a változatos reggeliket és a csirkemájat szinte minden formájában, rántva, hagymásan, baconba tekerve és pástétomnak is. Van már a blogom egy aszalt szilvás változat, ami nagyon népszerű az olvasóim körében, érdemes arra is rápillantani. Az én házi változatomban nincs semmilyen tartósító, adalék, stabilizátor és egyéb borzalmak, viszont van benne a szalonnától füstös íz, a vörösbortól kellemes buké, az áfonyától édeskés aroma. Elkészítése sem nehéz, még csak nem is időigényes, és a méregdrága bolti ár töredékéből kijön az egészséges változat. Ha lehet, ne vegyünk boltit, csináljunk inkább sokkal finomabbat otthon! Reggelire, vacsorára, vendégvárónak jó választási lehetőség. Én most nem pürésítettem le teljesen a pástétomot, kicsit darabosra hagytam, volt itthon friss, ropogós paradicsomos stangli, azzal fogyasztottuk.
Vörösboros, áfonyás csirkemájpástétom
Hozzávalók:
- 50 dkg csirkemáj
- 3 dl száraz vörösbor
- 10 dkg bacon (vagy füstölt szalonna)
- 1 vöröshagyma
- 3 g fokhagyma
- 5 dkg aszalt vörösáfonya
- só
- frissen őrölt bors
- majoránna
Elkészítése:
- A megmosott, leszárított májat megtisztítjuk, feldaraboljuk.
- A felkockázott szalonnát kisütjük, hozzáadjuk a finomra vágott hagymákat, megpirítjuk.
- A májat a hagymás szalonnához adjuk, kevergetve addig sütjük, míg a máj mindenütt kifehéredik.
- Aláöntünk a borból, fűszerezzük, fedő alatt pároljuk. (sóval vigyázzunk, mert a szalonna is sós!)
- Az elpárolgott folyadékot menet közben pótoljuk a maradék borral.
- Ha a máj minden levét elfőtte, lehúzzuk a tűzről, kicsit kihűtjük.
- A keveréket robotgép segítségével darabos masszává törjük, vagy simára turmixoljuk, átkanalazzuk egy nagyobb tálba.
- Az aszalt áfonyát néhány percre hideg vízbe áztatjuk, lecsöpögtetjük, a májkrémhez keverjük.
- Ha szükséges, ekkor még finomíthatunk az ízeken.
- A pástétomot kisebb tálkákba szedjük, kis időre hűtőbe tesszük dermedni.
- Friss bagettel vagy kenyérrel, pirítóssal, péksüteménnyel, sós kaláccsal kínálhatjuk.
TIPP:
Az áfonya felét hozzá turmixolhatjuk a pástétomhoz.
Kevés tejszín hozzáadásával selymesebb, lágyabb állagot kapunk.
Kevés tejszín hozzáadásával selymesebb, lágyabb állagot kapunk.
Ha kihűlt és a tetejére tisztított vajat, liba,- vagy kacsazsírt csorgatunk, akkor tovább, kb 1 hétig eltartható a pástétom, mert a zsiradék elzárja a levegőtől.
Nagyon guszta lett! Finom lehet, és nagy előnye, hogy tudod hogy mi van benne :-) Én is szoktam házilag csinálni, most februárban is készült egy, mandarinnal és aszalt gyümölcsökkel. Nálunk is jöhet a máj, minden formájában :-)
VálaszTörlésEzeken a finom ropogós stangliszeleteken most szívesen megkóstolnám :-) Megint ügyes voltál!!!
A máj is igen megosztó étel, és aki szereti, az elég változatosan el tudja készíteni. Pont most olvastam egy cikket a felvágottak rákkeltő hatásáról. Nálam most már minden házilag készül, amit csak el tudok készíteni és inkább zöldséges, túrós, májas kencék kerülnek a kenyérre.
VálaszTörlés