2018. június 21., csütörtök

A tökéletes Tzatziki













Legalábbis számomra ez a tökéletes. A tzatziki a görög konyha leghíresebb mártása, mert hogy a görögök előszeretettel fogyasztják mártogatósként is friss, ropogós pitával. Ahány ház, annyiféle változata van. Legfontosabb összetevője a jó minőségű, sűrű, krémes görög joghurt, - kicsit zsírosabb, mint a miénk -  mert ettől lesz igazán finom és hasonlatos a görögökéhez. Van aki tejföllel készíti, azt a görögök nem tesznek bele, más lesz az íze és jóval kalóriadúsabb is lesz tőle a saláta. Olvastam már olyan elvetemült receptet, ahol majonéz került bele. Másik fontos összetevője az uborka, amihez mindig karcsúbb, belül kevésbé magos kígyóuborkát válasszunk, de igazán finom az apró nyári fürtös uborkából lesz, én általában azzal készítem, de annak lehámozom a vastag héját. A tzatziki sarkalatos pontja a kapor, hogy kerüljön-e bele vagy sem? Én szoktam bele tenni, mert nagyon szeretem, és remekül passzol az íze az uborkához, - gondoljunk csak a kovászos uborkára -  de aki nincs jóban vele, az kihagyhatja. A bátrabbak kapor helyett mentát is adhatnak hozzá. Ami az én változatomban furcsa lehet, az a snidling. Egyszer egy sztárszakács műsorában láttam, hogy a fokhagymán kívül még vöröshagymát is tett bele, amit lesózott, lecsepegtetett és úgy adta a salátához. Én ezt apróra vágott snidlinggel helyettesítettem, mert ez a hagymafajta nem erős ízű, viszont plusz aromát visz a salátába. Fűszeres, grillezett húsok (gyros, souvlaki, kebab) mellé remek kánikulai hűsítő. Jól behűtve kínáljuk és ezalatt, míg jól lehűl összeérnek az ízei is.     

A tökéletes Tzatziki


Hozzávalók:

  • 40 dkg krémes görög joghurt  (pl: Bakoma)
  • 2 kígyóuborka vagy 4 kisebb fürtös uborka 
  • 3-5 g fokhagyma (ízlés szerint)
  • 1-2 ek snidling
  • 1-2 ek kapor
  • 2 ek olívaolaj
  • citromlé
  • bors

Elkészítése:

  1. Az uborkákat megmossuk, (héjastól) lereszeljük, - a fürtös uborkát meghámozzuk -  megsózzuk, kicsit állni hagyjuk, míg levet enged.
  2. A mártáshoz a joghurtba nyomjuk a fokhagymát, hozzáadjuk az apróra vágott snidlinget és kaprot, sózzuk, borsozzuk, citromlével meglocsoljuk, belekeverjük az olívaolajat.
  3. Az uborkát kinyomkodjuk, belekeverjük a mártásba, tetejére kevés olívaolajat csorgatunk.
  4. Jól behűtve kínáljuk.

TIPP:

Ha nincs kéznél görög joghurt, akkor a sima joghurtot gézdarabba kötözve csepegtessük le, 2-3 óra alatt sűrű, krémes állagot kapunk. 







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!