2018. június 24., vasárnap

Meggyes-mákos lepény
















Már napok óta valami mákosat szerettem volna enni. Bár a mák inkább az őszi, téli meg az ünnepi időszak alapanyaga, viszont a friss meggy meg épp most érik, aminek az íze jól harmonizál a mákéval. A befőzésekből maradt ki egy sütire való, így jött az ötlet a mai édességhez. A mák viszonylagos szárazságát nagyon jól ellensúlyozza a  fanyar ízű, lédús meggy, amitől nem lesz "nyögvenyelős". Nagyon mákos, de mégis könnyű, nem túl édes sütemény. Rohanós napokra is jól tervezhető ez az egyszerű kevert tészta, ami tényleg csak néhány mozdulat és már rakhatjuk is a sütőbe. Téli időszakban a meggy fagyasztott gyümölccsel vagy befőttel is helyettesíthető. Mákos süti kedvelőinek mennyei desszert. A receptet Andinál találtam.

Meggyes-mákos lepény

Hozzávalók:

  • 20 dkg liszt
  • 20 dkg darált mák
  • 25 dkg porcukor
  • 3 tojás
  • 2 dl tej
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 cs sütőpor
  • csipet só
  • kb 50 dkg meggy (télen meggybefőtt)

Elkészítése:

  1. A sütőt előmelegítjük 170°C-ra.
  2. A friss meggyet megmossuk, kimagozzuk, lecsepegtetjük, ha befőttből készítjük, akkor csak lecsepegtetjük.
  3. A tojásokat és a porcukrot habosra keverjük, hozzáadjuk a mákot és a citromhéjat.
  4. Váltakozva hozzáöntjük a tejet és a sütőporos lisztet, hozzáadjuk a csipet sót.
  5. A masszát simára keverjük, sütőpapíros tepsibe öntjük.
  6. Rászórjuk a lecsepegtetett meggyet. (kevés lisztben megforgathatjuk, akkor nem süllyed le a tészta aljára)
  7. Sütőbe tolva kb 30-35 perc alatt (sütőfüggő!) megsütjük. (tűpróba!)
  8. Porcukorral meghintve tálaljuk.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!