2018. június 18., hétfő

Obatzer (bajor camembertkrém)













Az obatzer egy fűszeres bajor sajtkrém, amit kenyérre kenve vagy pereccel fogyasztanak és minden bajor sörkertben megtalálható az étlapon. Legfontosabb összetevője a jó minőségű, nagyon érett és aromás sajt, melyhez camembertet vagy Brie-t is használhatunk. Éretlen sajttal nem érdemes próbálkozni, mert abból nem lesz ízletes a végeredmény. Kicsit hasonlít a mi körözöttünkhöz, hagymás is, fűszeres is, de ebbe a krémbe még egy kis sör is került, hisz Bajorország a sör Mekkája.  A receptet egy bajor háziasszony találta ki és szolgálta fel először saját sörözőjében, az 1920-as években, azóta rendkívül népszerűvé vált. Jó választás bulikhoz, kerti partikhoz, de reggelire is fogyaszthatjuk.

Obatzer (bajor camembertkrém)

Hozzávalók:

  • 25 dkg nagyon érett, szobahőmérsékletű camembert
  • 3-5 dkg puha, jó minőségű vaj
  • 1 kisebb vöröshagyma
  • snidling - ízlés szerint
  • 2 ek bajor világos sör (pl.: HB, Weißier, Lövenbrau)
  • 1 tk pirospaprika
  • 1/2 tk őrölt kömény
  • frissen őrölt bors

Elkészítése:

  1. A camembert sajtot felaprítjuk, a hagymákat apróra vágjuk.
  2. A sajtot egy tálba tesszük, hozzáadjuk a puha vajat, a hagymát, fűszereket és a sört.
  3. Egy villával rusztikusra összenyomkodjuk, de aki így nem szereti, az robotgéppel habos, krémesre dolgozhatja.
  4. 1 óra hosszára hűtőbe tesszük.
  5. Tálalás előtt vegyük ki a krémet, kicsit hagyjuk állni, míg felenged.
  6. Friss kenyérre kenve vagy bajor pereccel, hűvös sörrel, vékonyra szelt retekkel, lilahagymával, snidlinggel kínáljuk.
  7. Frissen jó, még aznap fogyasszuk el, mert a benne lévő hagymáktól megkeseredhet az íze.

TIPP: 

Ha igazán krémes obatzert szeretnénk készíteni, akkor vágjuk le a sajt kemény héját és csak a lágy, puha belsejét használjuk fel.

A fenti összetevőkhöz keverhetünk még 5 dkg krémsajtot vagy 1-2 kanál tejfölt is.

Rozskenyérrel is nagyon finom.

Tetejét meghinthetjük pirospaprikával.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!