Az obatzer egy fűszeres bajor sajtkrém, amit kenyérre kenve vagy pereccel fogyasztanak és minden bajor sörkertben megtalálható az étlapon. Legfontosabb összetevője a jó minőségű, nagyon érett és aromás sajt, melyhez camembertet vagy Brie-t is használhatunk. Éretlen sajttal nem érdemes próbálkozni, mert abból nem lesz ízletes a végeredmény. Kicsit hasonlít a mi körözöttünkhöz, hagymás is, fűszeres is, de ebbe a krémbe még egy kis sör is került, hisz Bajorország a sör Mekkája. A receptet egy bajor háziasszony találta ki és szolgálta fel először saját sörözőjében, az 1920-as években, azóta rendkívül népszerűvé vált. Jó választás bulikhoz, kerti partikhoz, de reggelire is fogyaszthatjuk.
Obatzer (bajor camembertkrém)
Hozzávalók:
- 25 dkg nagyon érett, szobahőmérsékletű camembert
- 3-5 dkg puha, jó minőségű vaj
- 1 kisebb vöröshagyma
- snidling - ízlés szerint
- 2 ek bajor világos sör (pl.: HB, Weißier, Lövenbrau)
- 1 tk pirospaprika
- 1/2 tk őrölt kömény
- só
- frissen őrölt bors
Elkészítése:
- A camembert sajtot felaprítjuk, a hagymákat apróra vágjuk.
- A sajtot egy tálba tesszük, hozzáadjuk a puha vajat, a hagymát, fűszereket és a sört.
- Egy villával rusztikusra összenyomkodjuk, de aki így nem szereti, az robotgéppel habos, krémesre dolgozhatja.
- 1 óra hosszára hűtőbe tesszük.
- Tálalás előtt vegyük ki a krémet, kicsit hagyjuk állni, míg felenged.
- Friss kenyérre kenve vagy bajor pereccel, hűvös sörrel, vékonyra szelt retekkel, lilahagymával, snidlinggel kínáljuk.
- Frissen jó, még aznap fogyasszuk el, mert a benne lévő hagymáktól megkeseredhet az íze.
TIPP:
Ha igazán krémes obatzert szeretnénk készíteni, akkor vágjuk le a sajt kemény héját és csak a lágy, puha belsejét használjuk fel.
A fenti összetevőkhöz keverhetünk még 5 dkg krémsajtot vagy 1-2 kanál tejfölt is.
Rozskenyérrel is nagyon finom.
Tetejét meghinthetjük pirospaprikával.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!