A köles a legősibb gabonaféle és élettani hatásai is egészen kivételesek. Csodagabonaként is szokták emlegetni. Mivel magas rosttartalmú és jó minőségű szénhidrátforrás, így igyekszem én is egyre gyakrabban becsempészni az étrendembe a megszokott köretek helyett. Semleges íze miatt sósan és édesen is készíthető. Emlékeztek még, hogy 2011-ben az Ország tortája is a Sárgabarackos kölestorta lett? Én most egy sós változatot hoztam, ami nagyon jól tud esni a rekkenő nyári hőségben. Tartalmas, de mégis könnyed, nem megterhelő étel. A grillezett paprika, feta és olajbogyó mediterrán stílust, ízvilágot kölcsönöz, de bármilyen általunk kedvelt zöldségre lecserélhetők az összetevők. Teljes értékű, laktató ebéd.
Köles grillezett paprikával és fetával, görögösen
Hozzávalók:
- 25 dkg köles
- 5-6 dl (2-2,5x-es) zöldségalaplé vagy húsleves (ezek hiányában forró víz)
- 3 nagyobb kápia paprika
- 10 dkg feta sajt
- 1 csokor friss bazsalikomlevél vagy petrezselyem
- 3-4 ek olívaolaj
- 2-3 szál újhagyma
- 1 marék magozott, fekete olívabogyó
- citromlé
- só
- frissen őrölt bors
Elkészítése:
- Először elkészítjük a kölest: folyó víz alatt, szűrőben alaposan átöblítjük, kevés olajon néhány percig pirítjuk, míg enyhén barnulni kezd, ekkor felöntjük a forró zöldség, - vagy húslevessel, letakarva kb 15-20 perc alatt puhára főzzük.
- Ha beszívta a folyadékot és megpuhult, villával néha átkeverjük, hogy ne ragadjanak össze a szemek, fedő alatt még kb 20 percet hagyjuk állni. (csak akkor lesz pergős, ha van ideje beszívni az összes nedvességet)
- Átöntjük egy mélyebb tálba, kevés olívaolajjal meglocsoljuk.
- A paprikákat megmossuk, szárazra töröljük, sütőpapíros tepsibe téve 180°C-on addig sütjük, míg a héja megfeketedik (gáztűzhely platniján is megsüthetjük).
- Hőálló tálba tesszük, letakarjuk, kicsit állni hagyjuk, míg a gőzben felpuhul a héja.
- A héjat lehúzzuk, a paprikát félbevágjuk, kimagozzuk, a húsát felkockázzuk (a keletkező értékes levet fogjuk fel, ne öntsük ki, adjuk a köleshez!)
- Az újhagymát, bazsalikomlevelet / petrezselymet és a fetát is apróra vágjuk.
- Az olajbogyót felkarikázzuk.
- A kihűlt köleshez hozzáadjuk a grillezett paprikát, fetát, újhagymát, bazsalikomlevelet, olajbogyót, összekeverjük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, kevés citromlével meglocsoljuk, átkeverjük.
Nagyon guszta! Ismét egy finomság, ami mediterrán hangulatot áraszt :-) nagyon tetszik!
VálaszTörlésKöszönöm Katalin, nyáron az ilyen könnyedebb ételeket részesítem előnyben.
Törlés