2018. június 10., vasárnap

Köles grillezett paprikával és fetával, görögösen
















A köles a legősibb gabonaféle és élettani hatásai is egészen kivételesek. Csodagabonaként is szokták emlegetni. Mivel magas rosttartalmú és jó minőségű szénhidrátforrás, így igyekszem én is egyre gyakrabban becsempészni az étrendembe a megszokott köretek helyett. Semleges íze miatt sósan és édesen is készíthető. Emlékeztek még, hogy 2011-ben az Ország tortája is a Sárgabarackos kölestorta lett? Én most egy sós változatot hoztam, ami nagyon jól tud esni a rekkenő nyári hőségben. Tartalmas, de mégis könnyed, nem megterhelő étel. A grillezett paprika, feta és olajbogyó mediterrán stílust, ízvilágot  kölcsönöz, de bármilyen általunk kedvelt zöldségre lecserélhetők az összetevők. Teljes értékű, laktató ebéd.


Köles grillezett paprikával és fetával, görögösen


Hozzávalók:

  • 25 dkg köles
  • 5-6 dl (2-2,5x-es) zöldségalaplé vagy húsleves (ezek hiányában forró víz)
  • 3 nagyobb kápia paprika
  • 10 dkg feta sajt
  • 1 csokor friss bazsalikomlevél vagy petrezselyem 
  • 3-4 ek olívaolaj
  • 2-3 szál újhagyma
  • 1  marék magozott, fekete olívabogyó
  • citromlé
  • frissen őrölt bors

Elkészítése:

  1. Először elkészítjük a kölest: folyó víz alatt, szűrőben alaposan átöblítjük, kevés olajon néhány percig pirítjuk, míg enyhén barnulni kezd, ekkor felöntjük a forró zöldség, - vagy húslevessel, letakarva kb 15-20 perc alatt puhára főzzük. 
  2. Ha beszívta a folyadékot és megpuhult, villával néha átkeverjük, hogy ne ragadjanak össze a szemek, fedő alatt még kb 20 percet hagyjuk állni. (csak akkor lesz pergős, ha van ideje beszívni az összes nedvességet)
  3. Átöntjük egy mélyebb tálba, kevés olívaolajjal meglocsoljuk.  
  4. A paprikákat megmossuk, szárazra töröljük, sütőpapíros tepsibe téve 180°C-on addig sütjük, míg a héja megfeketedik (gáztűzhely platniján is megsüthetjük).
  5. Hőálló tálba tesszük, letakarjuk, kicsit állni hagyjuk, míg a gőzben felpuhul a héja.
  6. A héjat lehúzzuk, a paprikát félbevágjuk, kimagozzuk, a húsát felkockázzuk (a keletkező értékes levet fogjuk fel, ne öntsük ki, adjuk a köleshez!) 
  7. Az újhagymát, bazsalikomlevelet / petrezselymet és a fetát is apróra vágjuk.
  8. Az olajbogyót felkarikázzuk.
  9. A kihűlt köleshez hozzáadjuk a grillezett paprikát, fetát, újhagymát, bazsalikomlevelet, olajbogyót, összekeverjük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, kevés citromlével meglocsoljuk, átkeverjük.






2 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta! Ismét egy finomság, ami mediterrán hangulatot áraszt :-) nagyon tetszik!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Katalin, nyáron az ilyen könnyedebb ételeket részesítem előnyben.

      Törlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!