Epres-kókuszos tejberizs
Hozzávalók:
- 25 dkg kerekszemű rizs
- 4 dl kókusztej
- 5 dl tej
- 50 dkg eper
- 1 kezeletlen héjú (bio) citrom
- 10 dkg cukor
- 2 cs vaníliáscukor (még jobb a vaníliarúd)
- csipet só
tetejére:
- kókuszcsips
- citromfű
- A rizst átválogatjuk, megmossuk, lábasba tesszük, csipet sót adunk hozzá, felöntjük kb 2-2,5 dl vízzel.
- Tűzre téve, kevergetve addig főzzük, míg a vizet teljesen magába nem szívja.
- Hozzáöntjük a tejet, kókusztejet, hozzáadjuk a cukor felét, vaníliáscukrot, felforraljuk, majd alacsony hőfokon kb 25-30 perc alatt puhára főzzük.
- Belereszeljük a citrom héját, belekeverünk 1-2 evőkanál citromlevet.
- Fedő alatt hagyjuk még gőzében kicsit állni, majd teljesen kihűtjük.
- Közben az epret kicsumázzuk, megmossuk, leszárítjuk.
- A felét apróra vágjuk, másik felét a maradék cukorral és kevés citromlével pürésítjük.
- A tejberizst az eperrel, eperpürével üvegpoharakba rétegezzük.
- Száraz serpenyőben kókuszcsipszet pirítunk, ezzel szórjuk meg a tetejét.
- Citromfű levélkékkel díszíthetjük.
De finom desszertet készítettél, igazi üde, tavaszi édesség! Most szívesen én is kanalaznék belőle :-)
VálaszTörlésEgyszerűen nagyszerű kategória. Gyerekeknek is remek ötlet, ha már unják a kakaós változatot. Nálunk nagyon hamar "elpárolgott".
Törlés