2021. március 7., vasárnap

Extra ropogós csirkeszárnyak

 





A csirkeszárny igen megosztó étel, van aki imádja és van aki rá sem tud nézni. Én az előbbiek táborát erősítem. Olcsó, kiadós, jól variálható, ízletes húsféle. Bevallom én rántva nem szeretem, mert a panír alatt nem tud olyan jól átsülni a bőr, mindig úgy érzem, hogy nyers maradt. Na, de jó ropogósra sütve, magyarosan fűszerezve vagy ázsiai stílusban pikáns, ragacsos mártásokba, csípős szószokba forgatva a legkirályabb étek. Ma extra ropogós csirkeszárnyat készítettem, ami zsiradék nélkül, a sütőben sült meg. Az extra roppanósságot egy "titkos" összetevő, a sütőpor adja. Nem egy olajban, zsírban tocsogó étel, mégis finom a végeredmény. Édes chili szószt és zöldsalátát kínáltam mellé, de kéksajtos mártogatóst vagy csípős mártást is adhatunk hozzá, utóbbiba közvetlen tálalás előtt bele is forgathatjuk. Szerintem már a látványtól is megéhezik az ember. 

Extra ropogós csirkeszárnyak

Hozzávalók:

4 személyre


  • 2 kg csirkeszárny
  • 5 tk sütőpor
  • 1 tk só
  • 1/2 tk fokhagymapor
  • 1/4 tk őrölt fehérbors 
  • olajspray a permetezéshez


Elkészítése:


  1. A sütőt előmelegítjük 120°C fokra.
  2. Egy rácsos tepsit kibélelünk alufóliával, ráhelyezzük a rácsot, olajspray-vel lepermetezzük, hogy ne ragadjon rá a hús.
  3. Egy kis tálkában összekeverjük a sütőport, sót, fokhagymaport és a fehérborsot.
  4. A csirkeszárnyakat megmossuk, papírtörlővel szárazra töröljük, szárnyvégeket levágjuk - leveshez felhasználhatjuk - a megmaradt részt az izületnél kettévágjuk.
  5. A húst egy nagyobb tálba vagy zipzáras nylon tasakba tesszük, hozzáadjuk a sütőporos keveréket és addig keverjük vagy rázzuk a zacskóban, míg a húsdarabokat egyenletesen bevonja.
  6. A csirkeszárny darabokat egy rétegben a sütőrácsra sorakoztatjuk.
  7. A tepsit betoljuk a 120°C-os sütőbe, 30 percig, majd 220°C-on további 45-50 percig sütjük a szárnyakat vagy amíg aranybarnák nem lesznek. (ne szárítsuk ki!)
  8. Sütőből kivéve 5 percig pihentetjük, így megőrzi a bőr a ropogósságát, ha valamilyen mázzal még szeretnénk leönteni.
  9. Kedvenc szószunkkal, mártásunkkal kínáljuk, sült burgonyát is készíthetünk mellé.




2 megjegyzés:

  1. Nagyon finomak lehettek ezek a fűszeres roporgós csirkeszárnyak, friss salátával, mártogatóssal. Nem is hiányzik más köret hozzá. Nagyon guszták a képeid, meg is éheztem ahogy nézem 😄.
    Néha én is szoktam csinálni szójaszósos mézes szezámmagos változatot, de már rég volt....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szeretjük a kissé ínyencebb fogásokat, jó néha eltérni a megszokottól. Finom volt, de legközelebb beleforgatom valamilyen csípős szószba is.

      Törlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!