2021. február 28., vasárnap

Pékszirom















Régóta követem Gábort, a házi péket a youtube-on. Olyan csodás pékárukat, sütiket készít, hogy az ember rögtön kedvet kap hozzájuk. Ezt a receptjét is már egy ideje kinéztem, de csak most került rá sor, hogy elkészítsem. Pékszirom ... már az elnevezés is valami lágy, álomszerű végeredményre utal. Fantasztikus a tésztájával dolgozni, hagyja magát nyújtani, nem rúg vissza a sodrásnál, jól formázható és nagyon szépen meg is kel. Rendkívül mutatós és puha állagú péksütemény. Gábor 6 pékszirmot és még 6 sós kalácsot is készített a lenti tészta mennyiségből, de én utóbbit nem készítettem, hanem inkább 2 darabbal többet fontam meg péksziromnak és egy kevéske tésztám kimaradt. Alább mellékelem az elkészíthez a videót, szemléltetve talán könnyebb, mint leírva. Nem olyan nagyon munkás, mint elsőre gondolnánk, nagyon tempósan lehet vele dolgozni. Kétféle változatban készült nálam is, pizzás és tejfölös-fokhagymás alappal. Közepében füstölt bacon és sok-sok reszelt sajt volt a rakomány. Mindkettő nagyon ízletes. Sonkát, kolbászt is tehetünk bacon helyett, ha épp az nincs otthon vagy valaki nem szereti. Egy-két darab még maradt mára is belőle, sütőben átmelegítve pont olyan, mintha frissen sült volna ki. Reggelire, uzsonnára, tejjel, teával nagyon finom.    


Pékszirom

8 db-hoz


Hozzávalók: 

tészta:

  • 65 dkg liszt
  • 1,4 dkg só
  • 325 ml tej
  • 2,6 dkg friss élesztő
  • 1 dkg cukor
  • 1 tojás
  • 5,2 dkg puha margarin

pizzás kence:

  • pizza szósz (nálam most bolti, bazslikomos)

tejfölös kence:
  • 1 dl tejföl
  • 1 g zúzott fokhagyma
  • bazsalikom, oregánó, só, bors - ízlés szerint

valamint:

  • bacon szeletek
  • reszelt trappista sajt

a recept forrása: Gábor a házi pék


Elkészítése:


  1. Langyos tejbe morzsoljuk az élesztőt, cukrot,  - a kimért 1 dkg cukorból veszünk el egy keveset - kb 10 perc alatt felfuttatjuk.
  2. A lisztet keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a sót, maradék cukrot, tojást, felfuttatott élesztőt, kidagasztjuk.
  3. Mikor a tészta összeállt, hozzáadjuk a puha margarint, ezt is beledagasztjuk.
  4. A tésztát letakarva langyos helyen 40 percig kelesztjük.
  5. Enyhén lisztezett felületre borítjuk.
  6. 8 db péksziromhoz 6 (szállal fonjuk) x 8  = 48 db 20 grammos tésztát kimérünk.
  7. A tésztadarabokat meggömbölyítjük, lefedjük.
  8. A gombócokat szállá sodorjuk, kalácskánként 6-6 szálat használunk fel. 
  9. 3-3 szálat összefogunk, végeit összecsípjük, megfonjuk. (lásd a videóban)
  10. A kalácskák közepére hosszanti irányba vékonyabb nyújtófát vagy ennek hiányában folpack rudat fektetünk és középen ellapítjuk, kitágítjuk a tésztát.  
  11. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre fektetjük, megkenjük a kencékkel, ráfektetünk 2-2 szelet bacont, megszórjuk reszelt sajttal.
  12. Kelni hagyjuk 15 percig.
  13. Ezalatt előmelegítjük a sütőt 250°C-ra.
  14. Sütőbe helyezés előtt egy tepsibe forró vízzel telt bögrét ill. jégkockákat rakunk és betesszük a sütő aljába, hogy gőz képződjön. 
  15. Betoljuk a tepsit, a hőmérsékletet rögtön levesszük 220°C-ra.
  16. Kb 18-22 perc alatt készre sütjük a pékszirmokat.
  17. Frissen sülve, langymelegen fogyasztjuk.



4 megjegyzés:

  1. Csodás szirmokat sütöttél, nagyon finomak lehettek, akár vacsorára, akár reggelire! Nagyon különleges péksüti, csupa finomság van benne. Bacon, sajt, és azok az illatos fűszerek... Nagyon ügyesen formáztad meg, guszták lettek 😊!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagy kedvencünk lett, sokszor lesz még terítéken.

      Törlés
  2. Nagyon guszta és biztos finom olyan mintha sima kalács lenne! Nálam a több szálból való fonás mumusnak számít inkább nem próbálkozom vele:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon finom, nem olyan édes tésztájú, mint a kalács, de jó foszlós. Ez a fonás borzasztóan egyszerű, még egy gyerek is meg tudja csinálni, ez ne tántorítson el az elkészítésétől.

      Törlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!