Régóta követem Gábort, a házi péket a youtube-on. Olyan csodás pékárukat, sütiket készít, hogy az ember rögtön kedvet kap hozzájuk. Ezt a receptjét is már egy ideje kinéztem, de csak most került rá sor, hogy elkészítsem. Pékszirom ... már az elnevezés is valami lágy, álomszerű végeredményre utal. Fantasztikus a tésztájával dolgozni, hagyja magát nyújtani, nem rúg vissza a sodrásnál, jól formázható és nagyon szépen meg is kel. Rendkívül mutatós és puha állagú péksütemény. Gábor 6 pékszirmot és még 6 sós kalácsot is készített a lenti tészta mennyiségből, de én utóbbit nem készítettem, hanem inkább 2 darabbal többet fontam meg péksziromnak és egy kevéske tésztám kimaradt. Alább mellékelem az elkészíthez a videót, szemléltetve talán könnyebb, mint leírva. Nem olyan nagyon munkás, mint elsőre gondolnánk, nagyon tempósan lehet vele dolgozni. Kétféle változatban készült nálam is, pizzás és tejfölös-fokhagymás alappal. Közepében füstölt bacon és sok-sok reszelt sajt volt a rakomány. Mindkettő nagyon ízletes. Sonkát, kolbászt is tehetünk bacon helyett, ha épp az nincs otthon vagy valaki nem szereti. Egy-két darab még maradt mára is belőle, sütőben átmelegítve pont olyan, mintha frissen sült volna ki. Reggelire, uzsonnára, tejjel, teával nagyon finom.
Pékszirom
8 db-hoz
Hozzávalók:
tészta:
- 65 dkg liszt
- 1,4 dkg só
- 325 ml tej
- 2,6 dkg friss élesztő
- 1 dkg cukor
- 1 tojás
- 5,2 dkg puha margarin
pizzás kence:
- pizza szósz (nálam most bolti, bazslikomos)
tejfölös kence:
- 1 dl tejföl
- 1 g zúzott fokhagyma
- bazsalikom, oregánó, só, bors - ízlés szerint
valamint:
- bacon szeletek
- reszelt trappista sajt
a recept forrása: Gábor a házi pék
Elkészítése:
- Langyos tejbe morzsoljuk az élesztőt, cukrot, - a kimért 1 dkg cukorból veszünk el egy keveset - kb 10 perc alatt felfuttatjuk.
- A lisztet keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a sót, maradék cukrot, tojást, felfuttatott élesztőt, kidagasztjuk.
- Mikor a tészta összeállt, hozzáadjuk a puha margarint, ezt is beledagasztjuk.
- A tésztát letakarva langyos helyen 40 percig kelesztjük.
- Enyhén lisztezett felületre borítjuk.
- 8 db péksziromhoz 6 (szállal fonjuk) x 8 = 48 db 20 grammos tésztát kimérünk.
- A tésztadarabokat meggömbölyítjük, lefedjük.
- A gombócokat szállá sodorjuk, kalácskánként 6-6 szálat használunk fel.
- 3-3 szálat összefogunk, végeit összecsípjük, megfonjuk. (lásd a videóban)
- A kalácskák közepére hosszanti irányba vékonyabb nyújtófát vagy ennek hiányában folpack rudat fektetünk és középen ellapítjuk, kitágítjuk a tésztát.
- Sütőpapírral bélelt sütőlemezre fektetjük, megkenjük a kencékkel, ráfektetünk 2-2 szelet bacont, megszórjuk reszelt sajttal.
- Kelni hagyjuk 15 percig.
- Ezalatt előmelegítjük a sütőt 250°C-ra.
- Sütőbe helyezés előtt egy tepsibe forró vízzel telt bögrét ill. jégkockákat rakunk és betesszük a sütő aljába, hogy gőz képződjön.
- Betoljuk a tepsit, a hőmérsékletet rögtön levesszük 220°C-ra.
- Kb 18-22 perc alatt készre sütjük a pékszirmokat.
- Frissen sülve, langymelegen fogyasztjuk.
Csodás szirmokat sütöttél, nagyon finomak lehettek, akár vacsorára, akár reggelire! Nagyon különleges péksüti, csupa finomság van benne. Bacon, sajt, és azok az illatos fűszerek... Nagyon ügyesen formáztad meg, guszták lettek 😊!
VálaszTörlésNagy kedvencünk lett, sokszor lesz még terítéken.
TörlésNagyon guszta és biztos finom olyan mintha sima kalács lenne! Nálam a több szálból való fonás mumusnak számít inkább nem próbálkozom vele:)
VálaszTörlésNagyon finom, nem olyan édes tésztájú, mint a kalács, de jó foszlós. Ez a fonás borzasztóan egyszerű, még egy gyerek is meg tudja csinálni, ez ne tántorítson el az elkészítésétől.
Törlés