2021. június 5., szombat

Fehércsokis-epres kocka

 









A nyári, napérlelte, zamatos gyümölcsök mindig valami finom süti elkészítésére inspirálnak. Puha piskóta, habkönnyű eperkrém, fehércsokis tejszínhabbal a tetején igazán mesés desszertnek bizonyult.  Bár kicsit időigényes, de nem bonyolult az elkészítése. Nem csak finom, de mutatós is és bőven van benne gyümölcs íz. Nem fogyott el azonnal, mert nagy adag volt, így állt 1-2 napot a hűtőben, időközben pedig még finomabbá értek össze az ízei. Könnyed, krémes nyári édesség, még most, szezonjában érdemes elkészíteni.

Fehércsokis-epres kocka

20x30 cm-es tepsihez 


piskóta:


  • 4 tojás
  • 4 ek cukor
  • 4 ek liszt
  • csipet só


krém:


  • 50 dkg eper
  • 50 dkg mascarpone
  • 2 ek porcukor (vagy ízlés szerint)
  • 10 gr porzselatin
  • 4 dl habtejszín
  • 15 dkg fehércsoki


Elkészírése:


  1. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
  2. A tepsit kibéleljük sütőpapírral.
  3. A tojásokat szétválasztjuk.
  4. Először a fehérjéket 2 evőkanál cukorral kemény habbá verjük.
  5. A sárgákat a maradék 2 evőkanál cukorral fehéredésig keverjük.
  6. A sárgákhoz forgatjuk több részletben a habot és a lisztet, melybe előzőleg belekeverjük a csipet sót.
  7. A kész masszát tepsibe simítjuk, kb 20 perc alatt megsütjük (tűpróba!) és kihűtjük.
  8. Az epreket kicsumázzuk, megmossuk, felaprítjuk.
  9. A porzselatinhoz annyi vizet adunk, amennyi éppen ellepi, kis ideig duzzadni hagyjuk.
  10. Az epret lábasba tesszük, 2 evőkanál vizet hozzáadva felforraljuk (ha szükséges tehetünk még hozzá cukrot).
  11. Még forrón összeturmixoljuk.
  12. A negduzzadt zselatint felolvasztjuk, a még forró eperpüréhez keverjük, kihűtjük.
  13. A habtejszínt elkezdjük felverni a porcukorral, mikor már majdnem kemény, hozzáadjuk a mascarponét, az egészet keményre verjük.
  14. A masszát 2 részre osztjuk, az egyik  kicsit több legyen.
  15. A kevesebb adaghoz hozzáforgatjuk a kihűlt eperpürét.
  16. A nagyobb adaghoz hozzákeverjük az olvasztott fehércsokit.
  17. A tésztalap köré sütikeretet teszünk, ha nem elég magasfalú a tepsink.
  18. Rákenjük az epres krémet, majd erre a fehércsokis krémet.
  19. Néhány órára a hűtőbe tesszük dermedni.
  20. Tálalás előtt kockákra vágjuk, tetejét megdíszítjük friss eperrel, bogyós gyümölccsel, citromfűvel.
  21. Kevés olvasztott csokoládét is csorgathatunk rá.

Recept: innen



2 megjegyzés:

  1. Finom könnyed sütit készítettél a hétvégére! Az eper, mascarpone és tejszínhab együtt valami csodás ízt adhatott. A színe is nagyon szép, légies 😊.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én imádom az ilyen jellegű sütiket, most sem csalódtam benne.

      Törlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!