A burgonya alap élelmiszer minden háztartásban, vagyis mindig van otthon. Minden formájában szeretem, köretnek, főzeléknek, levesnek, pogácsának. Ma azonban egy kicsit különlegesebb délutáni ropogtatni való készült belőle. A belseje lágyan omladozó, a külseje pedig az illatos, sült szezámmagtól jó ropogós. Sem liszt, sem tojás nincs az összetevői között, textúráját a kukoricakeményítő adja. Valamilyen kedvelt mártogatóssal, friss salátával kitesz egy komplett étkezést. Az ötletet a neten, egy videón láttam, érdekesnek tűnt, így rögtön ki is próbáltam. Lehet kisebb (krokett méretű) rudakat is formázni belőle, akkor kicsit kiadósabb, így viszont látványosabb. Nekem 6 db 20 cm-es rúd jött ki belőle, amely 2 személy részére elegendő. Igazán csak frissen kisütve jó, nem érdemes későbbre eltenni.
Szezámmagos burgonyarúd
Hozzávalók:
- 45 dkg burgonya (tisztán mérve)
- 1 tk só
- 1/2 tk őrölt fekete bors
- 11 dkg kukoricakeményítő
forgatáshoz:
- szezámmag
sütéshez:
- olaj
Elkészítése:
- A megtisztított burgonyát kockára vágjuk, enyhén sós vízben puhára főzzük, leszűrjük.
- Még melegen áttörjük, sózzuk, borsozzuk.
- Beledolgozzuk a keményítőt.
- A masszából először kis golyókat formálunk, majd ujjnyi széles kb 18-20 cm hosszú rudakat sodrunk.
- Minden oldalát megforgatjuk a szezámmagban.
- Felhevített, közepesen forró olajban aranybarnára sütjük.
- Papírtörlőre szedjük, lecsepegtetjük az olajtól.
- Frissen, mártogatóssal, salátával kínáljuk.
TIPP:
Ha hosszabb rudakat készítünk, olyan edényt válasszunk a sütéshez, amelybe kényelmesen beleférnek, nálam ez egy négyszögletes grillserpenyő volt.
De jó kis ropogósat készítettél! Első látásra kis kukoricacsöveknek néznek ki, nagyon helyesek. A friss salátával és mártogatóssal el tudom képzelnie egy komplett vacsorára.
VálaszTörlésNekem nagyon ízlett, máskor is fogok készíteni.
VálaszTörlés