Nem csak farsangkor készíthetünk fánkot, hanem bármikor, amikor kedvet érzünk hozzá. A mi tradicionális receptünk a szalagos fánk, mely az egyik legkényesebb kelt tészta, elkészítése is nagy gyakorlatot kíván. Szinte az egész világon rajonganak ezekért az olajban sült, belül puha, édes kelt tésztás kis csodáért. A spanyolok fánkja a churros, a hollandoké az oliebollen, az amerikaiaké a donut, az olaszoké a bomboloni, a franciáké a beignet. Én ma a törökök egyik fánkját készítettem el. Ez nem egy nagyon édes változat, a tészta semleges, a külsejét beborító szezámmag ad különlegesebb ízt neki. Kínálhatunk hozzá édesebb lekvárt is. Az eredeti receptben rum nem szerepel, de én minden fánk tésztába szoktam tenni, hogy az könnyebb legyen és ne szívja meg magát sütéskor az olajjal.
Török szezámmagos fánk
Hozzávalók:
tészta:
- 2,5 dl tej
- 1 ek cukor
- 5 gr porélesztő
- 1 tk só
- 1 ek rum
- 2 ek olívaolaj
- 35 dkg liszt
tetejére:
- szezámmag
- tej
sütéshez:
- bő olaj
Elkészítése:
- A tejet meglangyosítjuk, egy nagyobb tálba öntjük, hozzáadjuk a cukrot és a porélesztőt, összekeverjük, lefedve kicsit állni hagyjuk.
- Hozzáadjuk a sót, olívaolajat, rumot, majd adagonként belekeverjük a lisztet.
- Tésztává gyúrjuk.
- Gombócot formálunk belőle, letakarva duplájára kelesztjük.
- Ha megkelt kiborítjuk a tálból, kicsit átgyúrjuk, újból gombócot formálunk belőle.
- A tetejét megkenjük tejjel, a tejes felét tálcára szórt szezámmagba nyomkodjuk.
- Lekenjük a másik oldalát is, megismételjük a műveletet.
- A tésztát kinyújtjuk, felkockázzuk.
- Bő, forró olajban néhány perc alatt mindkét oldalát aranybarnára sütjük.
Nagyon helyes kis fánkocskák, finom lehetett, gondolom egy jó kis házi lekvárba mártogattátok 😊.
VálaszTörlésIgen, még nyáron eltett házi cseresznyelekvárral eszegettük.
TörlésÉrdekes hogy ez is fánk de nagyon mutatós és biztos finom!
VálaszTörlésOlyan sokféle fánk létezik, ez nagyon hasonlított nekem a párnafánkhoz, mert sülés közben kicsit fel is fújódott.
Törlés