Ma megint keleties ízekre vágytam, így elkészítettem a kínai büfék egyik népszerű kedvencét. Ez az étel mondhatni, hogy a kínaiak rántott csirkéje a mi számunkra, mert nem vagyok biztos benne, hogy náluk ez egyáltalán létezik. Merőben más, mint a mi hagyományos hétvégi rántott csirkénk, azzal nem is lehet összehasonlítani, de kétség kívül nagyon finom. Nem zsemlemorzsába forgatva panírozzák, hanem egy könnyed, ropogós, selymesen habos tésztabundába mártják a húst és bő olajban szép világosra sütik. Frissen, forrón tálalva az igazi, mert a bunda később már megpuhul, elveszíti azt a textúrát, amiért ezt az ételt imádjuk. Nekem elmaradhatatlan mellőle a fűszeres mártogatós, a csípős káposztasaláta és a tojásos rizs, szerintem így együtt kerek az ízek harmóniája.
Illatos-omlós csirke tojásos rizzsel, csípős káposztasalátával
Hozzávalók:
- 60 dkg csirkemellfilé
bundához:
- 3 tojásfehérje
- 4 ek kukoricakeményítő
- 1/2 kk sütőpor
- só
- őrölt bors
sütéshez:
- bő olaj
tojásos rizs:
- főtt rizs
- 1 egész tojás (vagy a tojások megmaradt sárgája)
mártogatós:
- 2 dl ketchup
- 1 ek balzsamecet
- 3 ek szójaszósz
- 1-2 ek porcukor vagy méz
- 1 g zúzott fokhagyma
- 1/2 tk őrölt gyömbér
csípős káposztasaláta:
- 50 dkg fejes káposzta
- 1 szál sárgarépa
- 1/2 dl víz
- 2-3 ek almaecet
- 3-4 ek porcukor
- Erős Pista, csípős paprikakrém vagy friss chili - ízlés szerint
- só
- frissen őrölt bors
Elkészítése:
- A csirkemellet felvágjuk, megsózzuk, kicsit állni hagyjuk.
- A tojásokat szétválasztjuk.
- A fehérjéhez hozzáadjuk a keményítőt és a sütőport, habbá verjük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
- Az olajat felhevítjük, a húst belemártjuk a habos masszába, mindkét oldalát aranybarnára sütjük.
- A serpenyőből kivéve sütőrácson hagyjuk lecsepegni. (papírtörlőre téve felpuhul a bunda, nem marad ropogós)
- A káposztasalátához vékony, hosszú csíkokra vágjuk vagy gyaluljuk a káposztát, egy nagyobb tálba tesszük.
- A megtisztított, megmosott sárgarépát a reszelő durva fokán lereszeljük, hozzáadjuk a káposztához.
- Megsózzuk, összeforgatjuk, kis ideig állni hagyjuk, míg levet ereszt.
- Közben elkészítjük az öntetet: a vízhez hozzáadjuk a cukrot, almaecetet, csípős paprikakrémet, sót, borsot, alaposan összekeverjük.
- A salátát kifacsarjuk, összeforgatjuk az öntettel, felhasználásig hűtőbe tesszük.
- A tojásos rizshez pici sóval felverjük a megmaradt tojássárgákat, kevés zsiradékon rántottát sütünk belőle, felaprítva összeforgatjuk a főtt rizzsel.
- A mártogatóshoz összekeverjük a hozzávalókat.
TIPP:
Először a káposztasalátát készítsük el, hogy legyen ideje állni, összeérni az ízeinek. (előző nap is elkészíthetjük)
A húst 2 féle módon lehet felvágni: felcsíkozzuk vagy a 1/2 csirkemellet lapjában kettévágjuk és 1-1 nagy szeletben sütjük ki, majd tálalásnál csíkokra vágva kínáljuk. (a képeken mindkét változat látható)
Nagyon guszta, finom keleties ízeket varázsoltál ismét az aszalra! A salátával és a mártogatóssal mennyei lehetett, nem beszélve a különleges rizzsel 😊.
VálaszTörlésKöszönöm Katalin, imádtuk.
Törlés