2022. május 29., vasárnap

Epres joghurtos süti

 















Egy csinos kis édesség az eper kedvelőinek. Persze nem csak látványos, de finom is. Most, hogy már lehet hazai zamatos epret, szamócát kapni, így nem maradhatott el ennek a desszertnek az elkészítése sem. Különösen nagy kedvelője vagyok a gyümölcsös sütiknek, főleg, ha joghurttal készülnek, mert ettől lágy lesz a tésztájuk vagy a krémjük. Puha, olajos piskótát sütöttem alapnak, mert az még napok múlva sem szárad ki, ha maradna a sütiből. Elkészítése egyszerű, csak kicsit időigényes, meg kell várni, míg megdermednek a rétegek. Finom hétvégi ebéd lezárásaként vagy a délutáni csésze kávé mellé tökéletes választás.        

Epres joghurtos süti

18,5 x 27,5 x 5 cm-es sütőkeretet használtam


Hozzávalók:

piskóta:

  • 3 tojás
  • 12,5 dkg cukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 12,5 dkg liszt
  • 3,5 ek étolaj
  • 1 mk sütőpor
  • csipet só

Krém:

  • 8 dl epres joghurt (lehet natúr is)
  • 2 dl habtejszín
  • 1 cs. (20 gr) porzselatin
  • 10 dkg cukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 50 dkg eper

Tetejére:

  • kb 15-20 dkg eper 
Zselatinos réteg:

  • 1 cs (50 gr) Dr. Oetker Expressz színtelen tortazselé

Elkészítés:

  1. Először megsütjük a piskótát, hogy legyen ideje kihűlni.
  2. A liszthez hozzákeverjük a sót  és a sütőport.
  3. A tojásokat ketté választjuk, a fehérjét a cukrokkal kemény habbá verjük.
  4. Mikor a hab már kemény - a robotgépet nem állítjuk le - egyenként hozzákeverjük a tojássárgákat. 
  5. Az olajat több részletben hozzáadagoljuk.
  6. Végül a sütőporos lisztet is adagonként beledolgozzuk.
  7. Előmelegített 180°C-os sütőben kb 20 perc alatt szép aranybarnára sütjük (tűpróba!)
  8. A piskótát hagyjuk teljesen kihűlni.
  9. A krémhez egy edénybe öntjük a joghurtot, cukrokat és a zselatinport, forráspontig hevítjük.
  10. Az epret leturmixoljuk, a langyosra hűlt joghurtos keverékhez adjuk, összekeverjük.
  11. Mikor a massza teljesen kihűlt, óvatosan hozzáforgatjuk a felvert tejszínt is.
  12. A piskótára öntjük a krémet, hűtőbe tesszük, míg megdermed.
  13. Tetejét kirakjuk eperrel, leöntjük a tortazselével, amit a csomagolás hátoldalán leírtak szerint készítünk el.
  14. Ismét viszatesszük a hűtőbe, míg teljesen megszilárdul.

TIPP: a krémbe is keverhetünk apróra vágott epret.




2 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta a sütid, fincsi lehetett! Friss szép epret kaptál, kár lett volna nem megsütnöd ezt a látványos sütit!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szerettük, dupla adag is elfogyott volna.

      Törlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!