2022. július 30., szombat

Gyömbéres, vaníliás sárgabarack kompót joghurttal

 

















Egy igazán remek, nyári hűsítő desszert, mely pillanatok alatt elkészül és még a sütőt sem kell bekapcsolni hozzá.  A friss gyömbér kicsit felpörgeti, a vanília pedig teljessé teszi az ízeket. Reggelire is jó választás, de joghurt helyett kínálhatjuk néhány gombóc fagyival, tökéletes vacsora utáni édességként. Könnyed, üdítő citrusos ízvilág, mely keveredik a napérlelte friss gyümölcs fanyarságával és az aranyló méz természetes édességével.       


Gyömbéres, vaníliás sárgabarack kompót joghurttal

Hozzávalók:

  • 50 dkg kemény, érett sárgabarack
  • 2 ek citrom,- vagy limelé
  • 2-3 ek méz vagy barnacukor (nálam mindkettő)
  • szeletke friss, hámozott gyömbér
  • 1 vaníliarúd (nálam vanília őrlemény) vagy 1/2 tk vanília kivonat
 
tálaláshoz:

  • görög joghurt
  • friss bazsalikom levél (opcionális, elhagyható)

Elkészítése:

  1. A barackot megmossuk, félbevágjuk, kimagozzuk.
  2. Serpenyőbe tesszük, rálocsoljuk a citromlevet, hozzáadjuk a gyömbért, mézet és/vagy cukrot, vaníliarúd kikapart magjait és a rudat is.
  3. Picike vizet aláöntve közepes lángon addig főzzük, - csak néhány perc - míg a barack megpuhul és szirupos lesz, időnként megforgatjuk őket. (vigyázzunk, ne főzzük szét!) 
  4. Tálaláskor egy tálka aljára joghurtot teszünk, ráhalmozzuk a barack kompótot, meglocsoljuk a sziruppal, friss bazsalikom levélkékkel megszórjuk.



2 megjegyzés:

  1. Nagyon ínycsiklandó desszert, szép színe is van, igazi gyári hűsítő finomság! A vanília és a gyömbér kellemes ízt adhatott neki. A gyömbért mi napi szinten fogyasztjuk, lereszelve, mézzel és citrommal elkeverve (hűtőben akár 2 hétig is eláll), immunerősítőként. Egy, vagy egy fél kiskanálnyit belőle.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tényleg egy könnyed kis desszert, jól esik a hőségben. Én is nagyon szeretem a gyömbért, kandírozva is.

      Törlés

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!