Egy igazán remek, nyári hűsítő desszert, mely pillanatok alatt elkészül és még a sütőt sem kell bekapcsolni hozzá. A friss gyömbér kicsit felpörgeti, a vanília pedig teljessé teszi az ízeket. Reggelire is jó választás, de joghurt helyett kínálhatjuk néhány gombóc fagyival, tökéletes vacsora utáni édességként. Könnyed, üdítő citrusos ízvilág, mely keveredik a napérlelte friss gyümölcs fanyarságával és az aranyló méz természetes édességével.
Gyömbéres, vaníliás sárgabarack kompót joghurttal
Hozzávalók:
- 50 dkg kemény, érett sárgabarack
- 2 ek citrom,- vagy limelé
- 2-3 ek méz vagy barnacukor (nálam mindkettő)
- szeletke friss, hámozott gyömbér
- 1 vaníliarúd (nálam vanília őrlemény) vagy 1/2 tk vanília kivonat
tálaláshoz:
- görög joghurt
- friss bazsalikom levél (opcionális, elhagyható)
Elkészítése:
- A barackot megmossuk, félbevágjuk, kimagozzuk.
- Serpenyőbe tesszük, rálocsoljuk a citromlevet, hozzáadjuk a gyömbért, mézet és/vagy cukrot, vaníliarúd kikapart magjait és a rudat is.
- Picike vizet aláöntve közepes lángon addig főzzük, - csak néhány perc - míg a barack megpuhul és szirupos lesz, időnként megforgatjuk őket. (vigyázzunk, ne főzzük szét!)
- Tálaláskor egy tálka aljára joghurtot teszünk, ráhalmozzuk a barack kompótot, meglocsoljuk a sziruppal, friss bazsalikom levélkékkel megszórjuk.
Nagyon ínycsiklandó desszert, szép színe is van, igazi gyári hűsítő finomság! A vanília és a gyömbér kellemes ízt adhatott neki. A gyömbért mi napi szinten fogyasztjuk, lereszelve, mézzel és citrommal elkeverve (hűtőben akár 2 hétig is eláll), immunerősítőként. Egy, vagy egy fél kiskanálnyit belőle.
VálaszTörlésTényleg egy könnyed kis desszert, jól esik a hőségben. Én is nagyon szeretem a gyömbért, kandírozva is.
Törlés